Belföld

Stratégiai kérdés a szakképzés átalakítása

Már az idei évtől jogszabály biztosítja a munkaadóknak, hogy befolyásolhassák, milyen szakképzési programok indulnak el egy-egy régióban. A kormány elé kerülő szakképzés fejlesztését célzó stratégia 2013-ig határozza meg a szaktárcák feladatait.

A tervezetet egyébként jövő hét kedden tárgyalja a társadalompolitikai kabinet, április első hetében pedig a kormány elé kerülhet. Az idén huszonhárom, 2013-ig további 203 milliárd áll rendelkezésre ahhoz, hogy működőképes és hatékony szakképzése legyen az országnak, azaz összhangba kerüljön a gazdaság igénye és az oktatás.

Jelenleg egyébként több mint tíz további tárca és intézmény felelős a szakképzésért, így a fejlesztési stratégia azt javasolja, váljon átláthatóbbá, egyszerűbbé a szakképzés irányítási rendszere. A készülő kormányrendelet ennek eldöntésére jövő év decemberéig ad időt.

A szakképzés átalakítását nemcsak az indokolja, hogy a diákok száma fogy, az oktatást végző iskolák száma pedig nő, hanem az is, hogy a 14–17 éves tanulók összlétszáma demográfiai okok miatt általában is csökken – nyilatkozta Jakab János, az Oktatási Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak. Míg 2002-ben 510 ezer 14–17 év közötti fiatal tanult Magyarországon, 2010-ben várhatóan már csak 442 ezer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik