Belföld

Összecsapás a kirgíz fővárosban

Kirgizisztán fővárosában összecsaptak az ellenzéki tüntetők és az elnök támogatói. Szemtanúk szerint néhány lövés is eldördült Biskek központjában - olvasható a Magyar Rádió honlapján.

Szerdán este előzetes egyeztetések voltak a hatalom és az ellenzék képviselői között és hírek szerint ma tárgyalások kezdődnek a két fél között Kirgizisztánban.

Az ellenzéki tüntetők, akik átvették az ellenőrzést a déli országrész néhány nagyvárosa felett Akajev elnök lemondását követelik. Őt azzal vádolnak, hogy manipulálta a múlt hónapban megtartott parlamenti választásokat.


Összecsapás a kirgíz fővárosban 1

Akajev elnök

Az elnök nem hajlandó lemondani, ehelyett civilizált párbeszédre szólítja fel az ellenzéket. Az új kirgiz belügyminiszter pedig első nyilvános megszólalásában arra tért ki, hogy a karhatalomnak joga van a rend visszaállítása érdekében bármiféle eszközt alkalmazni, beleértve a fizikai erő bevetését és a fegyverek használatát is.

Magyarország reméli, hogy Kirgizisztánban a szembenálló felek párbeszédével sikerül megakadályozni a konfliktus kiterjedését – olvasható a Külügyminisztérium közleményében. Budapest fontosnak tartja, hogy az érintett felek tartózkodjanak az erőszakos cselekedetektől – hangsúlyozza a Külügyminisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik