Belföld

Az MSZP-tagozatok Szilit támogatják

admin

2005. 03. 24. 07:32

Az MSZP országos tagozatainak többsége azt támogatja, hogy Szili Katalin házelnök legyen a párt köztársaságielnök-jelöltje - mondta Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese.

Szili Katalin mellett egy tagozat javaslatot tett Glatz Ferencnek, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének, egy másik pedig Bárándy Péter volt igazságügy-miniszternek a jelölésére – közölte az elnökhelyettes, miután tárgyalt az MSZP országos tagozatainak vezetőivel. Hozzátette: a 31 tagozat közül már nyolctól érkezett jelölés, a javaslatokat március 31-ig várják.

Szekeres Imre elmondta: “egyértelmű volt a tagozatvezetők álláspontja abban, hogy egy olyan szocialista jelölt legyen, akinek egyértelmű a kötődése a szocialista párthoz, a szociáldemokrata eszmerendszerhez”. Mint mondta, az országnak már volt liberális és konzervatív nézeteket valló köztársasági elnöke, és a társadalom teljes képviselete érdekében fontos, hogy a harmadik nagy politikai irányzat is megfelelő képviseletet kapjon.

Szekeres Imre elmondta: az MSZP másodszorra van olyan helyzetben, hogy elnököt jelöljön. Hozzátette: első alkalommal, 1990-ben a szocialista párt erről a lehetőségről lemondott, helyesen. “Nem látjuk indokát annak, hogy most ne éljünk azzal a lehetőséggel és felelősséggel, amit a köztársasági elnök jelölése jelent” – jelentette ki.

Az elnökhelyettes közölte: a tagozatvezetők álláspontja egyértelmű volt abban is, hogy a jelöltnek a magyar társadalom számára ismertnek és elismertnek kell lennie. Elmondta: a tagozatvezetők azt is szeretnék, ha a jelölés a koalíciós partnerrel közösen történne. A tagozatvezetők szerint fontos, hogy a párton belüli egyeztetés folytatódjon szélesebb körben, hogy társadalmi konzultációra kerüljön sor az elnök parlamenti megválasztásáig – tette hozzá Szekeres Imre.

Hangot adott azon véleményének, miszerint az SZDSZ-szel még az MSZP kongresszusa előtt kell konzultálni, de azután, hogy a szocialista párt kialakította a maga álláspontját, megnevezte jelöltjét vagy jelöltjeit. Ha a kongresszusig nem alakul ki egyeztetett álláspont az SZDSZ-szel, akkor a kongresszus az MSZP álláspontját fogja rögzíteni – szögezte le a szocialisták elnökhelyettese.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.