Belföld

Az MSZP-tagozatok Szilit támogatják

admin
admin

2005. 03. 24. 07:32

Az MSZP országos tagozatainak többsége azt támogatja, hogy Szili Katalin házelnök legyen a párt köztársaságielnök-jelöltje - mondta Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese.

Szili Katalin mellett egy tagozat javaslatot tett Glatz Ferencnek, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének, egy másik pedig Bárándy Péter volt igazságügy-miniszternek a jelölésére – közölte az elnökhelyettes, miután tárgyalt az MSZP országos tagozatainak vezetőivel. Hozzátette: a 31 tagozat közül már nyolctól érkezett jelölés, a javaslatokat március 31-ig várják.

Szekeres Imre elmondta: “egyértelmű volt a tagozatvezetők álláspontja abban, hogy egy olyan szocialista jelölt legyen, akinek egyértelmű a kötődése a szocialista párthoz, a szociáldemokrata eszmerendszerhez”. Mint mondta, az országnak már volt liberális és konzervatív nézeteket valló köztársasági elnöke, és a társadalom teljes képviselete érdekében fontos, hogy a harmadik nagy politikai irányzat is megfelelő képviseletet kapjon.

Szekeres Imre elmondta: az MSZP másodszorra van olyan helyzetben, hogy elnököt jelöljön. Hozzátette: első alkalommal, 1990-ben a szocialista párt erről a lehetőségről lemondott, helyesen. “Nem látjuk indokát annak, hogy most ne éljünk azzal a lehetőséggel és felelősséggel, amit a köztársasági elnök jelölése jelent” – jelentette ki.

Az elnökhelyettes közölte: a tagozatvezetők álláspontja egyértelmű volt abban is, hogy a jelöltnek a magyar társadalom számára ismertnek és elismertnek kell lennie. Elmondta: a tagozatvezetők azt is szeretnék, ha a jelölés a koalíciós partnerrel közösen történne. A tagozatvezetők szerint fontos, hogy a párton belüli egyeztetés folytatódjon szélesebb körben, hogy társadalmi konzultációra kerüljön sor az elnök parlamenti megválasztásáig – tette hozzá Szekeres Imre.

Hangot adott azon véleményének, miszerint az SZDSZ-szel még az MSZP kongresszusa előtt kell konzultálni, de azután, hogy a szocialista párt kialakította a maga álláspontját, megnevezte jelöltjét vagy jelöltjeit. Ha a kongresszusig nem alakul ki egyeztetett álláspont az SZDSZ-szel, akkor a kongresszus az MSZP álláspontját fogja rögzíteni – szögezte le a szocialisták elnökhelyettese.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.