Belföld

Korszerű a magyar adóhivatal ellenőrzési politikája

Lehetetlen valamennyi áfa-visszatérítés esetén vizsgálatot folytatni, a visszaigénylések ellenőrzésének a „legkockázatosabb" kereskedők ellenőrzésén kell alapulnia – ezt tartalmazza a Világgazdaság birtokába jutott brüsszeli jegyzőkönyv.

A tavalyi áfabevételek jelentős visszaesése miatt az Európai Bizottság Adó- és Vámunió-főigazgatóságának szakértői tárgyalásokat folytattak Magyarországon február végén. Az uniós szakértők által készített március 2-i keltezésű jegyzőkönyv megállapítása szerint az áfa-ellenőrzéseknek a legkockázatosabb kereskedők vizsgálatán kell alapulnia.

A jegyzőkönyv szerint a magyar adóhivatal ellenőrzési politikája nagyon korszerű, különös elismeréssel említik az APEH által kidolgozott ellenőrzés-kiválasztási rendszert. Ugyanakkor megállapítják, hogy a Pénzügyminisztériumnak bizonyos területeken újra kell gondolni a helyzetet a harmadik országból importált javak halasztott áfaelszámolását illetően, hiszen ez az EU-n belül ritka gyakorlat.

Az áfabevételek tervezettől lényeges elmaradása miatt a Pénzügyminisztérium az adóhatósággal és a vállalkozásokkal szemben is számos szankciót hozott az elmúlt hónapokban. A vállalkozások a tavalyi negyedik negyedéves 260 milliárd forintnyi áfa-visszaigénylésüknek eddig csupán töredékét kapták meg, s a tervezettnél nagyobb költségvetési hiány miatt nincs is arra esély, hogy rövidesen hozzájutnak pénzükhöz.

Az áfa-visszautalások elhúzódása az államkasszának nagy veszteséget jelent. Már meghaladja a hatmilliárd forintot a vállalkozásoknak a késedelmes kiutalás miatt kifizetett kamat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik