Belföld

A Kmart részvényesei rábólintottak a Sears-üzletre

A Kmart Holdings részvényesei engedélyezték a társaság 12 milliárd dolláros üzletét, melynek során az áruházakat működtető Sears, Roebuck and Co.-t szereznék meg.

Az ügylet során az Egyesült Államok harmadik legnagyobb kiskereskedelmi vállalata jöhet létre, amelynek csaknem 3500 üzlete lenne, éves árbevétele pedig 55 milliárd dollár körül alakulna.

Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a Kmart elnöke, Edward Lampert által megálmodott üzlet a részvényesi szavazatok 69 százalékát kapta meg. Jelenleg Lampert befektetési alapja, a ESL Investments mind a Kmart, mind pedig a Sears részvények legnagyobb tulajdonosa.

A Kmart öt perces közgyűlését a Sears Chicago melleti irodaépületében tartották, míg a a Sears részvényesei később gyűlnek csak össze, hogy döntsenek az üzletről. 

Az üzletet novemberben jelentette be a két kiskereskedelmi lánc (korábban mindkettő volt piacvezető az amerikai kiskereskedelemben), melyek az utóbbi években visszaszorultak a Wal-Mart Stores Inc., a Home Depot Inc. és “társaik” megjelenése következtében.

Számítások szerint az egyesülés három éven belül 500 millió dolláros éves megtakarítást eredményezhet, és ingatlaneladásokat is lehetővé tehet.

A Kmart részvényesei az új cég, a Sears Holdings egy részvényét kapják majd cserébe “régi” papírjaikért; a Sears részvényesei választhatnak majd 50 dollár vagy az új társaság fél részvénye között.

Az elemzők nem jutottak dűlőre annak eldöntésében, hogy az egyesüléssel, mely a növekedésnek indult Sears és a 2003-ban csődvédelemben is részesült Kmart tevékenységét kapcsolja össze, a kereskedelmi erők egyesülnek vagy csupán a cégek problémái halmozódnak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik