Belföld

Újabb vezető távozik a Volkswagentől

A német Volkswagen autógyárnak a nyár elejétől nem lesz termelési igazgatója, a tisztséget most betöltő Folker Weissgerber távozik. Helyére nem hoznak új embert, a termelési feladatok irányítását a gyártó márkáinak illetékes vezetői látják majd el.

A Financial Times Deutschland című üzleti lap úgy tudja, hogy a termelési igazgató a konszern vezérigazgatója, Bernd Pischetsrieder tisztogatási akcióinak legújabb áldozata.

A vezető amerikai gyártónál, a General Motors-nál viszont felmerült, hogy márkákat küldenek a feledésbe. Elsősorban a Buick és a Pontiac jöhet számításba, mivel a két márka eladásai gyengén alakultak az elmúlt években.

A Volkswagen csoport a profitnövekedés helyreállításáért küzd az egyre bonyolultabb piaci helyzetben. Az előrejelzések szerint az üzemi eredményben növekedés várható az idén, de hozzátették, hogy a javulás mértéke előre nem látható, külső tényezőktől függ.

Tíz éve leggyengébb volt Európában az új autók eladása a februárban, fölerősítve az erős euró, a dráguló nyersanyagok, a fölös kapacitások és az ázsiai import okozta problémákat. A Volkswagen maga tavaly egymilliárd euróval kevesebb bevételt ért el az Egyesült Államokban, mint 2003-ban, és Kínában is csökken a profitja.

A vezető amerikai gyártónál, a General Motorsnál viszont felmerült, hogy márkákat küldenek a feledésbe. Elsősorban a Buick és a Pontiac jöhet számításba, mivel a két márka eladásai gyengén alakultak az elmúlt években. A GM költségeinek lefaragásán munkálkodik, miután a múlt héten eredményei várható jelentős romlását jelezte. Az említett márkák “kivonása” csak fokozatosan képzelhető el az utóbbi időben rájuk fordított milliárdos beruházások miatt. Néhány éve határozta el a GM az Oldsmobile márka felszámolását, amely még jelenleg is tart.



A Volkswagen tavaly 716 millió eurós adózott eredményt ért el nemzetközi könyvviteli szabvány (IFRS) szerint, 28,6 százalékkal kevesebbet a 2003-as 1,003 milliárdnál. Az egy részvényre jutó eredmény 31,1 százalékkal 1,75 euróra csökkent 2,54 euróról. Az üzemi eredménye egyszeri tételek nélkül 12,3 százalékkal 2,015 milliárd euróra csökkent 2,297 milliárdról. A cégnél tavaly év elején több mint 2,5 milliárd eurót, júliusban 1,9 milliárd eurót jeleztek előre, az elemzők átlagosan 1,934 milliárd euróra számítottak. Az értékesítés világszerte 4,9 százalékkal 88,963 milliárd euróra nőtt 84,813 milliárdról. Az elemzők átlagosan 90,9 milliárd eurót vártak tavalyról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik