Belföld

Csökkenhet jövőre a szőlőtelepítési támogatás

Az idén eddig alig akadt jelentkező a szőlőtelepítési támogatásokra. A szabályok módosításától most azt várják, hogy mégsem vész el a 2,5 milliárd forint uniós pénz.

A szőlőtermelők eddig mindössze 11 hektárra igényeltek támogatást, holott a támogatható területet Magyarország számára a brüsszeli bizottság 1261 hektárban szabta meg – áll a Népszabadság csütörtöki számában. A hazai, mintegy 90 ezer hektáros és 30 éves átlagkorú ültetvények folyamatos megújításához évente legalább 3000 hektár új szőlő telepítésére lenne szükség. Ha áprilisig nem lesz elegendő pályázó, félő, hogy jövőre a támogatás nagy része elvész, s ennél is nagyobb baj, hogy az Európai Bizottság a fel nem használt pénzt más uniós országoknak – a borpiaci konkurenseinknek – adja.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívást akar kiadni, hogy az unió által is támogatott szőlőtelepítésre jelentkezőket találjon. A támogatási kérelmek beadásának határideje április 30. Ha nem érkezik a támogatható terület legalább 75 százalékára igénylés, akkor a rendelkezésre álló mintegy 2,5 milliárd forintot a következő borpiaci évben csökkentik. A szőlőterületek szerkezetátalakításához, tehát a fajtaváltáshoz, az ültetvények áttelepítéséhez, a támrendszerre az EU támogatást nyújt. Ennek révén Magyarország a mostani borévben (2004/2005) 1261 hektár erejéig hektáronként 7998 eurót, mintegy kétmillió forint (a költségek 75 százalékáig) támogatást ad.

Molnár Ákos, a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetségének alelnöke beszámolt arról, hogy november óta ostromolják az agrártárca és az MVH vezetőit, hogy a támogatási szabályokon változtassanak. A Népszabadság információi szerint szerdán késő délután született meg a végső megállapodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik