Belföld

A benzinárra is hatott a texasi robbanás

Tizennégyre emelkedett a British Petroleum (BP) legnagyobb amerikai olajfinomítójában szerdán történt robbanás halálos áldozatainak a száma. A hírre történelmi csúcsra emelkedett az ólmozatlan normálbenzin áprilisi árának jegyzése.

A Houston közelében közép-európai idő szerint szerda este fél kilenckor bekövetkezett hatalmas detonációt követően a helyi tömegtájékoztatási eszközök órákon át négy halottról tettek említést. Az áldozatok számának növekedését az üzem vezetése is megerősítette, és közölte azt is: korántsem biztos, hogy ez a végleges veszteséglista. A robbanás oka továbbra sem ismeretes.

A tűzoltók három órán át küzdöttek a lángokkal, míg eloltották a tüzet. A mentőalakulatok ezt követően kezdték meg a leégett gyáregység átfésülését. 

A BP gyára 486 hektárnyi területen Texas Cityben van, Houstontól 56 kilométerre délkeletre. Ez a finomító az amerikai olajtermelés 3 százalékát adja.

A hírre történelmi csúcsra, gallononként (=3,78 liter) 3,31 centtel 1,6080 dollárra emelkedett az ólmozatlan normálbenzin áprilisi ára a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében röviddel 21.30 előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik