Belföld

29 milliós büntetést kapott az Invitel

admin
admin

2005. 03. 24. 16:40

Számviteli kötelezettségek elmulasztása miatt 29 millió forintra bírságolta a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt-t – közölte a hatóság csütörtökön.

A társaság nem teljesítette megfelelően a számviteli szétválasztásra vonatkozó kötelezettségét.


A közlemény szerint a cég decemberben benyújtotta jóváhagyásra az elkülönítetten vezetett számviteli kimutatását, ám ezt a hatóság nem hagyta jóvá. Az elektronikus hírközlési törvény szerint a kötelezettség nem megfelelő teljesítése esetén az NHH Tanácsának bírságot kell kiszabnia. A hatóság mérlegelési lehetősége csak a bírság mértékére vonatkozik.


A bírság legmagasabb értéke az érintett szolgáltató előző üzleti évi – jelen esetben 2003-as – nettó árbevételének 0,5 százaléka lehet.


Az Invitelnek a bírságot a határozat kézbesítését követő 15 napon belül kell befizetnie a hatóság Magyar Államkincstárnál vezetett, előirányzat-felhasználási keretszámlájára. A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye.


A határozat felülvizsgálatát a határozat kézbesítését követő 15 napon belül, keresettel, a Fővárosi Bíróságtól lehet kérni. Azonban kereset benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya. A bírság kiszabása mellett a tanács kötelezte az Invitelt, hogy a határozat kézbesítésétől számított 30 napon belül új tervezetet terjesszen elő. A tanács egyben felhívta a szolgáltató figyelmét arra, hogy a kötelezettség késedelmes vagy nem megfelelő teljesítése esetén újabb bírságot szab ki, amelynek mértéke szintén a szolgáltató előző üzleti évi nettó árbevételének 0,5 százaléka lehet, továbbá a tanácsnak ismételt jogsértés esetén a jogsértő szervezet vezető tisztségviselőjét 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal kell sújtania.


Nehézkes év


Az Invitel a számviteli szétválasztásról szóló kimutatást első ízben, az előírt határidőre, 2004. június 18-án nyújtotta be a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsához. Az NHHT – a hiánypótlás és konzultáció után – 2004. novemberi 22-i határozatában a kimutatást nem hagyta jóvá, egyben előírta, hogy az Invitel a határozat kézhezvételét követő 30 napon belül új kimutatást terjesszen elő.


Decemberben az Invitel az eszközátértékelési modell kivételével benyújtotta átdolgozott kimutatását, az eszközátértékelési modell átdolgozásához pedig 2 hónapos határidő hosszabbítást kért. A határidő meghosszabbítására azonban a tanácsnak nem volt törvényes lehetősége.


A tanács 2005. február 7-én értesítette az Invitelt, hogy a tárgyi eljárásban az elintézési határidőt – az ügy összetettségére és a döntés megfelelő előkésztésére tekintettel – a hírközlési törvény alapján 15 nappal meghosszabbította. Ezt követően a tanács- az Invitel korábbi kérésére is tekintettel 2005. február 23-i határidő megadásával hiánypótlásra szólította fel a társaságot.


Az NHHT megállapította, hogy a társaság az első elutasító határozatban megfogalmazott és részletesen kifejtett hibákat nem javította ki teljesen, így a tanács a számviteli szétválasztási kimutatáshoz kapcsolódóan benyújtott költségszámítási módszertant nem találta megfelelőnek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.