Belföld

29 milliós büntetést kapott az Invitel

Számviteli kötelezettségek elmulasztása miatt 29 millió forintra bírságolta a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt-t – közölte a hatóság csütörtökön.

A társaság nem teljesítette megfelelően a számviteli szétválasztásra vonatkozó kötelezettségét.


A közlemény szerint a cég decemberben benyújtotta jóváhagyásra az elkülönítetten vezetett számviteli kimutatását, ám ezt a hatóság nem hagyta jóvá. Az elektronikus hírközlési törvény szerint a kötelezettség nem megfelelő teljesítése esetén az NHH Tanácsának bírságot kell kiszabnia. A hatóság mérlegelési lehetősége csak a bírság mértékére vonatkozik.


A bírság legmagasabb értéke az érintett szolgáltató előző üzleti évi – jelen esetben 2003-as – nettó árbevételének 0,5 százaléka lehet.


Az Invitelnek a bírságot a határozat kézbesítését követő 15 napon belül kell befizetnie a hatóság Magyar Államkincstárnál vezetett, előirányzat-felhasználási keretszámlájára. A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye.


A határozat felülvizsgálatát a határozat kézbesítését követő 15 napon belül, keresettel, a Fővárosi Bíróságtól lehet kérni. Azonban kereset benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya. A bírság kiszabása mellett a tanács kötelezte az Invitelt, hogy a határozat kézbesítésétől számított 30 napon belül új tervezetet terjesszen elő. A tanács egyben felhívta a szolgáltató figyelmét arra, hogy a kötelezettség késedelmes vagy nem megfelelő teljesítése esetén újabb bírságot szab ki, amelynek mértéke szintén a szolgáltató előző üzleti évi nettó árbevételének 0,5 százaléka lehet, továbbá a tanácsnak ismételt jogsértés esetén a jogsértő szervezet vezető tisztségviselőjét 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal kell sújtania.


Nehézkes év


Az Invitel a számviteli szétválasztásról szóló kimutatást első ízben, az előírt határidőre, 2004. június 18-án nyújtotta be a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsához. Az NHHT – a hiánypótlás és konzultáció után – 2004. novemberi 22-i határozatában a kimutatást nem hagyta jóvá, egyben előírta, hogy az Invitel a határozat kézhezvételét követő 30 napon belül új kimutatást terjesszen elő.


Decemberben az Invitel az eszközátértékelési modell kivételével benyújtotta átdolgozott kimutatását, az eszközátértékelési modell átdolgozásához pedig 2 hónapos határidő hosszabbítást kért. A határidő meghosszabbítására azonban a tanácsnak nem volt törvényes lehetősége.


A tanács 2005. február 7-én értesítette az Invitelt, hogy a tárgyi eljárásban az elintézési határidőt – az ügy összetettségére és a döntés megfelelő előkésztésére tekintettel – a hírközlési törvény alapján 15 nappal meghosszabbította. Ezt követően a tanács- az Invitel korábbi kérésére is tekintettel 2005. február 23-i határidő megadásával hiánypótlásra szólította fel a társaságot.


Az NHHT megállapította, hogy a társaság az első elutasító határozatban megfogalmazott és részletesen kifejtett hibákat nem javította ki teljesen, így a tanács a számviteli szétválasztási kimutatáshoz kapcsolódóan benyújtott költségszámítási módszertant nem találta megfelelőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik