Belföld

Szabolcsban már apadnak a folyók

Tovább apadnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók, a Szamos, a Kraszna, valamint Túr gátjainál már a készültséget is megszűntethette a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - tájékoztatta a szervezet sajtóügyeletese szerdán az MTI-t.

A Tisza Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszán is folytatódik a vízszint csökkenése, így ott sincs már szükség figyelőszolgálatra, a folyó Záhony és Rakamaz közötti részén azonban még érvényben van az első fokú árvízvédelmi készültség – mondta Szamos Ferenc, helyettes sajtóreferens.

Hozzátette: a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna Kótaj és Gávavencsellő közötti szakaszán is fenntartják még az első fokú készenlétet.
Szamos Ferenc beszámolt arról, hogy az utóbbi egy hétben 1,5 milliárd köbméterrel csökkent a Felső-Tisza külföldi hegyvidéki vízgyűjtő területén a lehullott hó víztartalma.

“Az éjszakai fagyok hatására változatlan a szakaszon a hóolvadás, s ez kedvező a folyók vízszintjének alakulása szempontjából” – emelte ki. A sajtóreferens-helyettes megjegyezte: a hegyvidéki vízgyűjtő területen jelenleg még 2 milliárd köbméter a hó víztartalma, egymilliárd köbméterrel kevesebb az 1999-es rekordnál, amikor 3 milliárd köbmétert regisztráltak. 

Egy nagyobb árhullám kialakulásának veszélye még fennáll, ha gyors felmelegedés következne be a hegyekben, vagy ha az olvadás jelentős esővel párosulna. Szamos Ferenc szólt még a szabolcsi belvízhelyzetről: a napos, csapadékmentes időjárás és a védekezés hatására az utóbbi 24 órában 8.000-ről 7.300 hektárra csökkent az elöntött terület a régióban.

Jelenleg öt öblözetben még másodfokú, egyben pedig első fokú belvízvédelmi készültséget tartanak és szivattyúkkal emelik le a vizet a földekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik