Belföld

Nagy volt a küzdelem a kis Retekért

Három hétig tartó elkeseredett küzdelemben, jóval a korábban elképzelt ár feletti, 630 millió dolláros ajánlatával kaparintotta meg a Retek Inc.-t az Oracle. A vetélytárs SAP is erősít a kiskereskedelmi piacon.

Kedden győztesnek nyilvánította magát az amerikai Oracle, miután fő riválisát, a német SAP-t túllicitálva 11,25 dolláros részvényenkénti árat ajánlott a szintén amerikai kiskereskedelmi szoftverszállító Retek Inc.-ért. Az SAP bejelentette, nem látja értelmét tovább növelni az árat, ezért nem folytatja a licitet. Azonban közleményben közölte, hogy a kiskereskedelmi szektornak szóló szoftverek továbbra is kiemelt szerepet játszanak a cég életében.


Ezzel véget ért a két nagy rendszerinformációs cég közti, három hete a kis amerikai szoftverfejlesztőért folyó verseny. A teljes vételár ugyan igen borsos, összesen mintegy 630 millió dollárra rúg, de közelébe sem ér az Oracle által januárban a PeopleSoft-ért kifizetett 10,3 milliárd dollárnak. Ugyanakkor a kis cégért az elmúlt hetekben folytatott harc jól jelképezi az Oracle agresszív üzletpolitikáját, amivel észak-amerikai piacát védi a területen tapogatózó német vetélytársa ellen.


Nagy volt a küzdelem a kis Retekért 1

Larry Ellison; Foto: AP

A nagy harc


A SAP február végén 8,5 dolláros ajánlatot tett a cég egy részvényére, majd az Oracle is beszállt a küzdelembe, és 9 dolláros, összesen 504 millió dolláros ellenajánlattal rukkolt elő. Múlt csütörtökökön ismét a SAP-n volt sor, és végső ajánlatként 11 dollárt kínált egy részvényért. Az Oracle mindenáron javítani akar a pozícióján, ezért 25 centtel ismét rálicitált riválisára. Így – miután az SAP hivatalosan is bejelentette, kiszállt a versenyből – az Oracle tekinthető a licit nyertesének. A 11,25 dolláros ajánlat összesen 631 millió dollárt jelent, de az Oracle korábban a tőzsdén már felvásárolta a Retek részvényeinek 10 százalékát, összesen mintegy 40 millió dollár körüli értékben.


A harc kiélezettségét mutatja, hogy az SAP első, februári 8,50 dolláros ajánlata is már jóval magasabb volt a Retek korábban becsült értékénél. Ez az összeg 42 százalékkal haladja meg a papírok 2005. február 25-ei tőzsdei záróárfolyamát.

Az már biztos, hogy sem az Oracle-nek nem kell félnie az amerikai versenyhivatal közbeavatkozásától. Az Oracle március 18-án jelezte, hogy a hivatalnak nincsenek aggályai az átvétellel kapcsolatban.

Az Oracle főnök Larry Ellison elmondása szerint vállalata már 2004-ben tárgyalásokat folytatott a Retekkel, de akkor a megbeszélések elakadtak mivel a cég 18 hónapon keresztül küzdött a PeopleSoft megvásárlásáért, s ez kötötte le a cég energiáit. Az ügylet januárban lezárult, és azóta a vállalat teljes erőbedobással a Retek felvásárlására koncentrálhatott.


Le kell küzdeni a hátrányt


A J.P. Morgan Chase befektetési bank adatai szerint a számviteli, humán-erőforrási és egyéb üzleti szoftverek évi 34 milliárd dolláros világpiacán az SAP 55 százalékos, az Oracle pedig – az általa 10,3 milliárd dollárért felvásárolt PeopleSoft Inc.-vel együtt – 23 százalékos részesedéssel rendelkezett tavaly, szemben a két évvel korábbi 47, illetve 29 százalékkal. E piacon a nagy- és kiskereskedelemben használatos, a beszerzések, raktárkészletek és eladások kezelésére alkalmas szoftvereket gyártó, tavaly 174,2 millió dolláros forgalmat lebonyolító Retek kis szereplőnek számít.


Az Oracle számára azonban prioritás, hogy csökkentse hátrányát német vetélytársával szemben. Elemzők ráadásul úgy vélik, hogy miközben az üzleti szoftverek terén összességében lanyha növekedés várható az elkövetkező években, a kereskedelmi szoftverek szegmense dinamikus bővülés előtt áll. A Retek ügyfelei között olyan vállalatok találhatók, mint vezető brit szupermarket-hálózat, a Tesco Plc vagy a legnagyobb amerikai elektronikai áruházlánc, a Best Buy Co.








Az Oracle csak a második

Jelenleg 120 ország mintegy 26 ezer vállalata, több mint 88,7 ezer telepített példányt futtat az SAP szoftvereiből – a kis- és középvállalatok szükségleteire szabott megoldásoktól a globális szervezetek működését átfogó alkalmazáscsomagokig. Az Oracle a szoftver adatbázisok terén tölt be vezető szerepet, a céges szoftverek terén a második az SAP után. A Retek integrált kiskereskedelmi alkalmazáscsomagját és megoldásait a világ 20 országában használják. Az 525 főt foglalkoztató vállalat 174,2 millió dolláros árbevételről és 8,2 millió dolláros adózott eredményről számolt be 2004-ben. A Retek Atlantában, Londonban és Melbourne-ben tart fenn
irodát.


Egyszer már fizetett az Oracle


Az Oracle-nek korántsem ideális időpontban kellett megvívnia a Retek-ért folyó harcot. A PeopleSoft üzlet a cégnek 10,3 milliárd dollárjába került. Ez volt az üzletág legdrágább fúziója. Egy további vállalat bekebelezése és integrálása a szakértők véleménye szerint további kockázatot rejt magában, ráadásul az Oracle a múlt héten elveszítette a pénzügyi vezetését. Nyolc hónapja érkezett a céghez az Accenture-tól Harry You, aki azonban átváltott a Bearing Point tanácsadócéghez. Míg megtalálják utódját, a cég elnöke Safra Catz látja el ideiglenesen a teendőit. Az egykori bankár a PeopleSoft fúzió lebonyolításában kulcsfontosságú szerepet játszott, és a két cég egybeolvasztásának feladatát is rá bízták.


A PeopleSoft vezetése sokáig ellenségesen kezelte az Oracle ajánlatát, de részvényesei végül nem tudtak ellenállni a részvényenként 26,50 dolláros ajánlatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik