Belföld

Magas hozam a hat hónapos aukción

A hat hónapos futamidejű diszkont kincstárjegy szerdai aukcióján 53 bázisponttal magasabb átlaghozam alakult ki a két héttel korábbi aukció átlaghozamánál, és 18 bázisponttal nagyobb a keddi másodpiaci referencia hozamnál.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerint a meghirdetett és értékesített 25 milliárd forintos keretre átlagos kereslet nyilvánult meg elsősorban hazai intézményi befektetők részéről. Az összes jegyzés névértéket 58,53 milliárd forintot tett ki.

A nemzetközi értékpapír-piaci szövetség ajánlása alapján számított legalacsonyabb hozam (ISMA) 7,00 százalék, a legmagasabb 7,46 százalék volt.

A kincstárjegyek 96,9195 százalékos átlagáron keltek el, drágábban az előző értékesítés 96,8804 százalékos átlagáránál.

A nemzetközi piacokon az amerikai dollár piacára reggel elindult tőkeátcsoportosítási hullám világszerte megemelte az állampapírok hozamszintjét, és rontotta a nemzeti valuták kurzusát. Ez érhető tetten a hat hónapos diszkont-kincstárjegy vártnál jóval magasabb aukciós hozamszintjében is.

Délre megállt a forint gyengülése a bankközi devizapiacon, sőt pár fillérrel erősödött is a reggeli helyzetéhez képest. Az euróval délben 247,45/55 forinton kereskedtek, szemben a 247,80/248,00 forintos reggeli kurzussal.

Az állampapírok másodpiacán 10-12 bázisponttal voltak magasabbak a hozamok délben az előző napi referencia hozamoknál, a szerda reggeli szintekhez képest 3-4 bázisponttal húzódtak vissza – követve a forint kismértékű korrekcióját.

A piacon úgy vélik, hogy most már középtávon mindenképpen trendfordulóról lehet beszélni a feltörekvő tőke-, és pénzpiacokon. A régióba a kedvező kamatfelár miatt beáramló külföldi tőkék most a kisebb kockázatot jelentő, emelkedő kamatszintű amerikai piacra távoznak. A kamatkülönbség pedig azáltal is zsugorodhat, hogy a jövő héten a cseh, a lengyel és a magyar jegybank is várhatóan kamatot csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik