Belföld

Gyengüléssel zárt a forint

Gyengült a forint szerdán a bankközi devizapiacon, az euróval délután 247,65/75 forinton kereskedtek, másfél forinttal erősebben a keddi 246,10/30 forinton árfolyamnál. A forint 12,28 százalékon állt a +/- 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 53 bázisponttal gyengébben a keddi helyzeténél.

A nap hektikus árfolyam ingadozással indult. A piaci nyugtalanság abból adódott, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED a 25 bázispontos kamatemeléshez fűzött helyzetelemzésében az infláció gyorsulásával számol az év további részében, s ezért nagyobb kamatemelésre számítanak az amerikai piacon. A befektetők szemében a magas reálkamatok tették vonzóvá eddig a feltörekvő piacok valutáit, ezek azonban várhatóan két oldalról is olvadnak, minthogy az emelkedő amerikai kamatszint mellett a jövő héten várhatóan a magyar, a cseh és a lengyel jegybank is kamatot csökkent.

Szerdán elindult a tőkék áramlása a feltörekvő piacokról a dollár piacára, s ennek nyomán gyengültek a regió valutái, emelkedtek az államkötvény-hozamok. Az euróval 246 és 248,30 forint között kereskedtek a nap folyamán, és nem tartják kizártnak, hogy még a húsvéti ünnepek előtt teszteli a piac a 249-250 forintos euró árfolyamot is. Erre gyakorlatilag csütörtökön van esély, mivel a piacok többsége már péntekről zárva tart.

A dollár jócskán erősödött a nemzetközi piacokon. Budapesten délután 189,90/190,00 forinton kereskedtek vele, több mint három forinttal drágábban a keddi 186,60/80 forintos árfolyammal.

Az államkötvények másodpiacán már a kereskedés első órájában 10-15 bázisponttal emelkedett a hozamszint, és ezt később csupán 3-4 bázispontos korrekció követte. A hat hónapos diszkont-kincstárjegy aukcióján mérsékelt kereslet mellett 18 bázisponttal 7,43 százalékra emelkedett az aukciós átlaghozam.

A forintpiacon a rövid lejáratú kamatok 30-40 bázisponttal 7,25/50 százalékig csökkentek a még mindig bő likviditás miatt, a három hónapnál hosszabb lejáratokon viszont 20-25 bázisponttal emelkedett a kamatszint. A hat hónapos üzleteket 7,65/70 százalékon, az egy éveseket pedig 7,40/60 százalékon kötötték.

Ezek a kamatszintek jelzik, hogy a piacon most már csak 50 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak a monetáris tanács húsvét utáni ülésén. Ez a lényegesen különbözik a két héttel ezelőtti helyzettől, amikor a tartósan 241-242 forint körüli euró árfolyamok mellett 100 bázispontnál nagyobb alapkamat csökkentést sem zárt ki a piac.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik