Belföld

A Fitch nem változtat a K&H besorolásán

Megerősítette szerdán a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) negatív kilátással nyilvántartott besorolásait a Fitch Ratings, amely aggályait hangoztatta a belga többségi érdekeltségű magyar bank kihelyezési kockázati profilja miatt.

A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban kiadott közleménye szerint a megerősítés a K&H hosszú távú “A plusz”, rövid távú “F1”, egyéni “D” és tulajdonosi támogatási “1”-es osztályzataira vonatkozik.

A bank hosszú távú osztályzata két osztattal magasabb, mint az “A mínusz” magyar szuverén devizaadósi besorolás. A Fitch tavaly meghonosított adóskockázat-minősítési rendszere lehetővé teszi, hogy az egyes országokban rezidens kereskedelmi kibocsátók az adott ország szuverén adósi besorolásánál magasabb osztályzatot kapjanak, elismerve az adott kereskedelmi és az adott szuverén adós közötti hitelkockázati és tőkepiaci hozzáférési különbségeket.

A hitelminősítő szerdai közleménye szerint mindazonáltal a K&H – egyébként elsőrendű – besorolásain a megerősítés mellett megmarad a negatív kilátás, tükrözve a Fitch Ratings által a magyar államadósságra csaknem két éve érvényben tartott, leminősítést valószínűsítő negatív kilátást.

A hitelminősítő szerint a K&H teljesítménye jelentősen javult tavaly, miután a növekvő hitelkihelyezés felduzzasztotta a nettó kamatbevételeket, és a bank kevesebbet tartalékolt hitel- és egyéb veszteségekre. Fitch szerint emellett a bank likviditási helyzete, éppen a hitelkihelyezési tevékenység gyors növekedése miatt “feszes”, és a banknak a jövőben esetleg nagyobb tartalékolást kell végrehajtania a kockázatosabb ügyfélkörben is gyorsan növekvő hitelezés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik