Belföld

Felújítják a Déli pályaudvart

A Déli pályaudvar lesz az első, amelyet a nagy csomópontok közül felújít a MÁV Rt. A rekonstrukcióhoz kapcsolódóan ingatlanfejlesztésre is sor kerül – jelentette ki kedden Mándoki Zoltán, a cég társ-vezérigazgatója.

A 10 milliárdos nagyságrendű projektben a vállalkozói tőke szerepvállalására is számít a vasúttársaság vezetése. A felújítás két év múlva elkezdődhet – áll a szerdai Napi Gazdaságban.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben az idén egyetlen vonal sem szűnik meg, néhány járattal ugyanakkor kihasználtsági szempontok miatt kevesebb közlekedik majd – mondta Mándoki. A társaság 2006-ig egyetlen eszközét sem adja át magántársaságoknak vagy önkormányzatoknak. A cég végleges státusáról a gazdasági tárcán belüli egyeztetésnél tartó vasúti törvény rendelkezik.

A vezérigazgató elmondása szerint csak a személyszállításnál 150 milliárd forint költségvetésű államvasutak mindössze 32-33 milliárd forint jegybevétellel számolhat. Ehhez jön hozzá a 22 milliárdos fogyasztói árkiegészítés és a 41 milliárdos állami támogatás. A fennmaradó hiány csökkentésére hatékonyságjavító programot vezetett be a társaság, és ennek keretében tavaly 22 milliárd működési költséget tudtak lefaragni. Idén ezt újabb 8-9 milliárdos költségcsökkentés követheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik