Belföld

Feladják magukat a kendermagosok

A Kendermag Egyesület három tagja illegális drogfogyasztásért bejelentést tesz önmaga ellen szerdán a rendőrség Teve utcai székházában.

Juhász Péter, a civil szervezet elnökhelyettese elmondta: mivel a jelenlegi szabályozás bűncselekménynek minősíti a kábítószer-fogyasztást, a törvény az alkalmi füvezőkre csap le, és nem a dílerekre. A felmérések szerint minden harmadik, 18. életévét betöltött fiatal kipróbált már valamilyen drogot.

A magyarországi felnőtt társadalom nagy része tehát jelenleg – a törvény értelmében – bűnözőnek tekinthető. Az egyesület ezért egyedi tiltakozási akciót indít Polgári Engedelmességi Mozgalom néven és arra kér mindenkit, hogy ha valaha egyszer is kábítószert fogyasztott, menjen el a rendőrségre és ismerje el.

A májusi Kendernap-demonstrációig – minden szerdán följelentik magukat néhányan. Az akciói szervezői nem a drogfogyasztás népszerűsítéséért, hanem a tiltás ellen kampányolnak.

Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvivője szerint a megmozdulás demonstrációnak minősül, ezért a bejelentők nem is választhatják az elterelést. Minden valószínűség szerint vádat emelnek ellenük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik