Belföld

Az Ecostat szerint több külföldi tőke jön

2005-ben 3,9 százalékos bruttó hazai terméknövekedéssel, ugyanekkora inflációval és 1200 milliárd forint körüli államháztartási hiánnyal számol az gazdaságkutató intézet.

2004-ben a hazai gazdaság dinamikusan fejlődött, a növekedés üteme élénkült az előző évihez képest, a bruttó hazai termék 4 százalékkal emelkedett – áll az KSH-Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézett jelentésében.

A jelenlegi deficit ugyanakkor finanszírozhatónak tűnik, és várhatóan az Európai Uniós transzferek, valamint a külföldi tőkebefektetések szintje is emelkedik. 2005-re és 2006-ra mérséklődő, de még mindig 6-7 milliárd euró közötti folyó fizetési hiányt jeleznek a modellszámítások. Az idei évben az áremelkedés üteme tovább mérséklődhet. Kockázatot jelent az olaj világpiaci árának emelkedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése. Az idén összességében 3,9 százalékos éves átlagos áremelkedés várható.

A lakossági fogyasztás dinamikája a 2004-ben folyamatosan csökkent, az éves átlagos ütem 3,5 százalék lett. Ez elsősorban a reálkeresetek 1 százalékos csökkenésével magyarázható. 2005-ben a lakossági fogyasztás dinamikája valószínűleg minimálisan mérséklődik, vagy stagnál a tavalyi évhez képest, 2006-ban viszont már kismértékű emelkedésre valószínűsíthető.

Tavaly a gazdasági növekedés szerkezete kedvező volt, motorját az exportra alapozott termelés és a fejlesztés bővülése képezte. Az állóeszköz-felhalmozás a GDP növekedését kétszeresen meghaladó ütemben emelkedett, a foglalkoztatottság szinten maradt, a termelés növekedését a termelékenység javulása biztosította. A külkereskedelem mindkét viszonylatban dinamikusan emelkedett, a passzívum összege és aránya csökkent. Az államháztartási hiány 1,1 százalékponttal csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik