Belföld

Brüsszelben a telefonáfa-ügy

A KPMG tanácsadó cég az Európai Bizottsághoz fordult a telefonáfa ügyében – írja a NAPI Gazdaság. 2005. január 1-jétől a telefonáfa 50 százaléka nem helyezhető levonásba a korábbi 30 százalékkal szemben.

A telefonhasználat áfatartalmát érintő levonási tilalom szélesítése a KPMG megítélése szerint közösségi jogot sért. A cég a Pénzügyminisztériumhoz fordult érdemi válaszért, ám azzal eddig nem szolgált a tárca – mondta Gombkötő Bálint, a KPMG asszisztens adómenedzsere. Az Európai Bizottság eljárása jelenleg előzetes szakaszában van.

Gombkötő szerint mivel az Európai Bíróság számos hasonló esetben értelmezte a vonatkozó közösségi jogszabályt, annak alkalmazása ebben az esetben nem vet fel jogértelmezési kérdéseket – a forgalmi adóztatást közösségi szinten szabályozó hatodik irányelv kellően egyértelmű és világos adózói jogokat körvonalaz. Ennek eredményeként a közösségi jogot közvetlenül alkalmazó adózók már a magyar bíróságok előtt is hatékonyan érvényesíthetik igényeiket. A szakértő szerint ettől függetlenül továbbra is az volna a legjobb megoldás, ha a közösségi jog nem a bírósági jogalkalmazás keretében, hanem közvetlenül, a magyar jogszabály útján érvényesülne.

Amennyiben tehát a magyar adózók továbbra is az egy évvel korábbi, kedvezőbb levonási szabályokat alkalmazzák (30 százalékos levonási tilalom), várhatóan a nemzeti fórumok előtt, legrosszabb esetben bírósági úton érvényesíthetők a közösségi jogszabályokból fakadó világos és egyértelmű jogok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik