Belföld

Brüsszelben a telefonáfa-ügy

admin
admin

2005. 03. 23. 08:09

A KPMG tanácsadó cég az Európai Bizottsághoz fordult a telefonáfa ügyében – írja a NAPI Gazdaság. 2005. január 1-jétől a telefonáfa 50 százaléka nem helyezhető levonásba a korábbi 30 százalékkal szemben.

A telefonhasználat áfatartalmát érintő levonási tilalom szélesítése a KPMG megítélése szerint közösségi jogot sért. A cég a Pénzügyminisztériumhoz fordult érdemi válaszért, ám azzal eddig nem szolgált a tárca – mondta Gombkötő Bálint, a KPMG asszisztens adómenedzsere. Az Európai Bizottság eljárása jelenleg előzetes szakaszában van.

Gombkötő szerint mivel az Európai Bíróság számos hasonló esetben értelmezte a vonatkozó közösségi jogszabályt, annak alkalmazása ebben az esetben nem vet fel jogértelmezési kérdéseket – a forgalmi adóztatást közösségi szinten szabályozó hatodik irányelv kellően egyértelmű és világos adózói jogokat körvonalaz. Ennek eredményeként a közösségi jogot közvetlenül alkalmazó adózók már a magyar bíróságok előtt is hatékonyan érvényesíthetik igényeiket. A szakértő szerint ettől függetlenül továbbra is az volna a legjobb megoldás, ha a közösségi jog nem a bírósági jogalkalmazás keretében, hanem közvetlenül, a magyar jogszabály útján érvényesülne.

Amennyiben tehát a magyar adózók továbbra is az egy évvel korábbi, kedvezőbb levonási szabályokat alkalmazzák (30 százalékos levonási tilalom), várhatóan a nemzeti fórumok előtt, legrosszabb esetben bírósági úton érvényesíthetők a közösségi jogszabályokból fakadó világos és egyértelmű jogok.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.