Belföld

Bihari Mihály az MSZP új államfőjelöltje?

A szabad demokraták háza tájáról Gombár Csaba, a szocialisták részéről Bihari Mihály az eheti kínálat. Hiller nem zárja ki pártpolitikus jelölését. Egyelőre csupán az egyeztetés menete körvonalazódik.

Az MSZP szocialista platformja új nevet “dob be” az államfőjelöltek névsorába: a korábban szocialista országgyűlési képviselő, jelenleg alkotmánybíró Bihari Mihályét – írja a Népszabadság.  A 250 tagú népi baloldaliként számon tartott platformot olyan MSZP-s politikusok fémjelzik, mint Jánosi György, Suchman Tamás, Nagy Sándor, Katona Béla, Géczi József Alajos és Kósa Ferenc.


Bihari Mihály az MSZP új államfőjelöltje? 1

Bihari Mihály

A platform első körben Szili Katalin jelölése mellett állt ki, de ha a koalíciós partner nem támogatja a szocialista javaslatot, alternatívaként szóba jöhet Bihari, akinek szellemisége, politikai értékrendje közel áll Jánosiékéhoz. Felmerült Glatz Ferenc volt akadémiai elnök neve is.

Pártpolitikust nem akar az SZDSZ köztársasági elnöknek, Gombár Csabát javasolják a tisztségre majd a hivatalos egyeztetésen – hangzott el a párt keddi tájékoztatóján. Kuncze Gábor újra elmondta: pártpolitikust nem akar az SZDSZ a köztársasági elnöki posztra. Gombár Csaba politológust, a Magyar Rádió volt elnökét támogatná a párt, de a döntést nem piaci alkuk szabályozzák majd – mondta Kuncze Gábor arra a felvetésre, hogy köt-e majd valamilyen egyezséget a két párt a jelölés kapcsán.


Bihari Mihály az MSZP új államfőjelöltje? 2

Gombár Csaba

Az SZDSZ véleményét mindenképpen kikérik, ugyanakkor az MSZP továbbra sem tartja kizáró oknak a pártpolitikai kötődést – mondta Hiller István az MTV Nap-kelte című műsorában. “Ha valaki a politikában jártas, hogyha akár a magyar pártpolitikában is kiismeri magát, ez nem hátrány. Ezt nem tudom elfogadni, hogy ez kizáró ok” – utalt Hiller a koalíciós partner feltételeire. A pártelnök a köztársasági elnök jelölésével kapcsolatban nem zárja ki, hogy egyeztetnek az ellenzéki pártokkal is.

A koalíciós partnerrel történő egyeztetésről azt mondta: nem szeretne olyat, hogy egyszer csak a szocialista párt bejelent valamit. “Közös érdek, hogy a koalíciós többség támogatásával legyen köztársaságielnök-jelölt, illetve köztársasági elnök Magyarországon” – jelentette ki a pártelnök.


Bihari Mihály az MSZP új államfőjelöltje? 3

Hiller István

Magyar Szocialista Párt országos elnöksége keddi ülésén meghatározta a köztársaságielnök-jelölés menetrendjét, amelyből kitűnik: formális egyeztetés a koalíciós partner SZDSZ-szel csak április 2. után történhet az ügyben – értesült az MTI a szocialisták egyik vezető politikusától, aki neve mellőzését kérte. Eszerint a jelölési folyamat hivatalosan hétfőn indult meg azzal, hogy a megyei elnökök felhívást kaptak javaslataik eljuttatására az április 15-i államfőjelölő kongresszust előkészítő bizottsághoz. A párton belül legtöbben Szili Katalin házelnök jelölését támogatják.

Az elfogadott menetrend szerint az MSZP elnöksége április 2-ra tervezett ülését kizárólag az államfőjelölés kérdéskörének szenteli, és a párt választmánya április 9-én teszi meg jelölését a kongresszus számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik