Belföld

Bővül a támogatott gyógyszerek listája

Áprilistól 136 orvossággal bővül a tb által támogatott 12 ezres gyógyszerkör, valamint a már tb-listán lévő 40 vérnyomáscsökkentő és antibiotikum ára 5–20 százalékkal csökken - olvasható a Világgazdaságban.

Lengyel Gábor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője elmondta, hogy az április 1-jétől a tb által eddig támogatott gyógyszerek közül a lakosság által leginkább használt vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők, antibiotikumok, fekély kezelésére szolgáló orvosságok és gombaellenes szerek árai csökkennek majd. Az árcsökkentésre a piaci verseny kényszerítette a gyártókat, hiszen az elmúlt év októberétől kétszáz új, generikus (lejárt szabadalmi védettségű), a korábbiaknál olcsóbb gyógyszert fogadott be a tb, amellyel leszorították az árakat.

A jövő hónap elsejétől 136 orvossággal bővül a 12 ezres tb-lista, közöttük 70 új generikum. Ez utóbbiak között 30 a kardiológiai, 11 az idegrendszeri betegségekre használt szer, de van köztük tüdőgyógyászati, urológiai, reumatológiai, fekélyellenes orvosság, valamint az európai uniós országokban már alkalmazott vastagbélrák kezelésére alkalmas szer is.

Három originális orvosságot is befogad áprilistól az OEP, köztük két, a fehérvérűség kezelésére használt készítményt ugyanis a daganatellenes készítmények finanszírozását a betegséghez kötötten 100 százalékkal támogatja a tb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik