Belföld

Szabadkereskedelmi övezet létesülhet az ukrán határnál

Gazdaságfejlesztési tervek előkészítéséről állapodott meg a magyar és az ukrán parlamentközi bizottság a március 15-17-ei kijevi, illetve ungvári munkatalálkozón - közölte Gazda László, a képviselőcsoport vezetője.

Az elképzelések között szerepel egy szabadkereskedelmi gazdasági övezet kialakítása a határok mentén – emelte ki a politikus, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke, s egyben a magyar-ukrán kormányközi vegyes bizottság vezetője is.

A további együttműködést erősítő zóna létrehozásában kezdeményezői feladatot kap a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg, a romániai Szatmár és Máramaros, valamint a szlovákiai Eperjes megye, illetve az ukrajnai kárpátaljai terület önkormányzata. A térségi helyhatóságok közösen készítik el a megvalósíthatósági tanulmányt.

A felek támogatják a záhony-csapi határállomás bővítését, s az új tiszai híd építését. A közös beruházást európai uniós források bevonásával szeretnék megvalósítani.

A Felső-Tisza mentén a két ország közös projektként, európai uniós támogatással építene árapasztó tározókat, amelyek a vízi energia-hasznosítást is szolgálnák, mintegy 100 megawatt villamos áram előállításával – mondta Gazda László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik