Belföld

A kirgiz elnök szerint legitim az új parlament

Az ellenzék követeléseivel dacolva kedden törvényesnek nyilvánította az újonnan megválasztott kirgiz parlamentet Aszkar Akajev elnök , egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy az ország déli részén kirobbant tüntetéseket hamarosan sikerül ellenőrzés alá vonni.

Az eskütétel előtt beszédében Akajev kijelentette: “Nagy megelégedésemre szolgál, hogy hangsúlyozhatom a megválasztott képviselői testület vitán felül álló törvényességét.” “A köztársaságban jelenleg uralkodó helyzet átmeneti jelenség. Biztos vagyok benne, hogy határozott intézkedésekkel sikerülni fog gyorsan ellenőrzés alá vonni a dolgokat” – tette hozzá az ellenzék által támadott kirgiz államfő.

A szavazás után közvetlenül bejelentett előzetes eredmény szerint a 75 parlamenti mandátumból az ellenzék csupán hatot szerzett meg, miközben ellenzéki közlés szerint bejutott a törvényhozásba Akajev elnök fia, lánya, két fivére és feleségének két nővére is. A választási bizottság vezetője leszögezte, hogy kedd délután hivatalosan bejegyzik a képviselőket, s elvetette azt a lehetőséget, hogy az aktus tovább fokozná a feszültséget az országban.

Egy ellenzéki szóvivő délelőtt bejelentette: kirgiz hatóságok keddre virradó éjjel őrizetbe vettek két neves ellenzéki személyiséget, Topcsubek Turgunaljevet, a kirgiz polgári és szabadságjogok intézetének igazgatóját és Dzsipar Dzsekcsejevet, a Kirgizisztáni Demokratikus Mozgalom társelnökét.

Eközben a kirgizisztáni “robbanásveszélyes” helyzetbe való beavatkozásra kérte Oroszországot a közép-ázsiai volt szovjetköztársaság ellenzéke a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kedden elküldött üzenetében. “A helyzet napról-napra súlyosbodik, és olyan robbanásveszélyessé vált, hogy Közép-Ázsia egészének békéjét és stabilitását fenyegető veszéllyé válhat” – írta az orosz elnöknek Kurmanbek Bakijev, a kirgiz ellenzéki pártokat tömörítő Népi Egység Egyeztető Tanácsának vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik