Belföld

Gyorsan drágul Budapest

admin
admin

2005. 03. 22. 16:50

A magyar főváros lépett előre a legnagyobbat azon a listán mely a megélhetés költségeit hasonlítja össze a világ nagyvárosaiban. Tokió és Teherán a lista két végén.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb,nem befektetési banki jellegű gazdasági elemző és előrejelző háza évente állít össze listát a világ 130 nagyvárosának dollárban mért megélhetési költségeiről, meghatározott áru- és szolgáltatáskosár átlagárát alapul véve.

A kedden kiadott új globális összeállítás szerint – amely ezúttal is New Yorkot veszi összehasonlítási alapul, 100-as megélhetési indexszel , a 130-as lista egészét tekintve – a forint erősödése és a dollár egyidejű gyengülése miatt – Budapest lépett előre a legtöbbet, 15 hellyel: a magyar főváros az EIU idei rangsorán, 70-es költségindexszel a világ 81-ik legdrágább városa az egy évvel ezelőtti, 62-es indexszel megszerzett 96-ik hely után.

A font erősödése és a dollár egyidejű meredek gyengülése miatt London dollárban számolt árai drágultak New Yorkhoz képest a legjobban: a brit főváros indexe 12 ponttal 121-re emelkedett egy év alatt. London azonban a 130-as listán e relatív drágulással is mindössze egy helyet lépett előre – a 8-ikról a 7-ikre -, mivel az első hat helyezett, amelyek mindegyike már tavaly jóval drágább volt még Londonnál is, szintén tovább drágult a dollárban fizetett kiküldöttek számára (az éves EIU-lista elsősorban nekik nyújt eligazítást a várható megélhetési terhekről).

Az első hat helyen az idén nem is volt sorrendi változás: Tokió továbbra is messze a legdrágább 141-es dollárár-indexszel a New York-i 100-hoz képest, utána Oszaka-Kobe következik 136 százalékkal. A legdrágább euróövezeti város a 4. helyezett Párizs, 127-tel, de Nyugat-Európa általánosságban is a legdrágább: az első 20 helyből 16-ot nyugat-európai, zömmel euróövezeti nagyvárosok foglalnak el.

Az első húsz között ugyanakkor egyetlen amerikai város sincs, és az első 30-ban is csak három; a legdrágább közülük a 23. helyezett New York, utána Los Angeles és Chicago következik holtversenyben, mindkettő 96-os indexszel a 29-ik helyen.

A legolcsóbb amerikai város Atlanta, amelynek 72 százalékos megélhetési költségindexe alig több mint a fele Tokióénak. A 75-ik helyre került georgiai nagyváros – dollárban – olcsóbb, mint Prága.

Prága az új EU-tagállamok városai közül viszont a legdrágább: 75 százalékos indexével a 72-ik helyre került, 11 helyet emelkedve egy év alatt.

A legdrágább kelet-európai város Moszkva, amely a New York-itól alig elmaradó, 94-es megélhetési indexszel a 32-ik helyen van, ugyanott, ahol San Francisco.

Az idei világlista legolcsóbb városa változatlanul Teherán, a New York-i megélhetési költségátlag 32 százalékával.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.