Belföld

Gyorsan drágul Budapest

admin

2005. 03. 22. 16:50

A magyar főváros lépett előre a legnagyobbat azon a listán mely a megélhetés költségeit hasonlítja össze a világ nagyvárosaiban. Tokió és Teherán a lista két végén.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb,nem befektetési banki jellegű gazdasági elemző és előrejelző háza évente állít össze listát a világ 130 nagyvárosának dollárban mért megélhetési költségeiről, meghatározott áru- és szolgáltatáskosár átlagárát alapul véve.

A kedden kiadott új globális összeállítás szerint – amely ezúttal is New Yorkot veszi összehasonlítási alapul, 100-as megélhetési indexszel , a 130-as lista egészét tekintve – a forint erősödése és a dollár egyidejű gyengülése miatt – Budapest lépett előre a legtöbbet, 15 hellyel: a magyar főváros az EIU idei rangsorán, 70-es költségindexszel a világ 81-ik legdrágább városa az egy évvel ezelőtti, 62-es indexszel megszerzett 96-ik hely után.

A font erősödése és a dollár egyidejű meredek gyengülése miatt London dollárban számolt árai drágultak New Yorkhoz képest a legjobban: a brit főváros indexe 12 ponttal 121-re emelkedett egy év alatt. London azonban a 130-as listán e relatív drágulással is mindössze egy helyet lépett előre – a 8-ikról a 7-ikre -, mivel az első hat helyezett, amelyek mindegyike már tavaly jóval drágább volt még Londonnál is, szintén tovább drágult a dollárban fizetett kiküldöttek számára (az éves EIU-lista elsősorban nekik nyújt eligazítást a várható megélhetési terhekről).

Az első hat helyen az idén nem is volt sorrendi változás: Tokió továbbra is messze a legdrágább 141-es dollárár-indexszel a New York-i 100-hoz képest, utána Oszaka-Kobe következik 136 százalékkal. A legdrágább euróövezeti város a 4. helyezett Párizs, 127-tel, de Nyugat-Európa általánosságban is a legdrágább: az első 20 helyből 16-ot nyugat-európai, zömmel euróövezeti nagyvárosok foglalnak el.

Az első húsz között ugyanakkor egyetlen amerikai város sincs, és az első 30-ban is csak három; a legdrágább közülük a 23. helyezett New York, utána Los Angeles és Chicago következik holtversenyben, mindkettő 96-os indexszel a 29-ik helyen.

A legolcsóbb amerikai város Atlanta, amelynek 72 százalékos megélhetési költségindexe alig több mint a fele Tokióénak. A 75-ik helyre került georgiai nagyváros – dollárban – olcsóbb, mint Prága.

Prága az új EU-tagállamok városai közül viszont a legdrágább: 75 százalékos indexével a 72-ik helyre került, 11 helyet emelkedve egy év alatt.

A legdrágább kelet-európai város Moszkva, amely a New York-itól alig elmaradó, 94-es megélhetési indexszel a 32-ik helyen van, ugyanott, ahol San Francisco.

Az idei világlista legolcsóbb városa változatlanul Teherán, a New York-i megélhetési költségátlag 32 százalékával.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.