Belföld

A Google eltávolítja híroldaláról az AFP híreit

A Google elkezdte eltávolítani a híroldaláról az Agence France Presse (AFP) híreit, miután a a francia hírügynökség 17,5 millió dolláros kártérítést követel tőle, és hír és képlopással vádolta – adta hírül az Index internetes újság.

A Google News szolgáltatása automatikusan keres az interneten fellelhető híroldalak között, és a hírek címeit, rövid bevezetőjét, illetve a kapcsolódó fotókat is megjeleníti saját oldalán. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikorra tudják elvégezni a hírek eltávolítását, ugyanis az AFP híreire támaszkodó médiumok gyakran más hírforrásból is dolgoznak, így nehéz megállapítani, kitől is származik az eredeti információ. 

A francia nemzeti hírügynökség, az a múlt héten perelte be Google internetes kereső- és tartalomszolgáltatót, azt állítva, hogy a Google, a híroldalain, engedély nélkül használja az AFP fotóit és híranyagait. A hírügynökség legalább 17,5 millió dollár kártérítést akar, és követeli a Google eltiltását az AFP-anyagok használatától.

Az amerikai District of Columbia-i körzeti bíróságra beadott kereset szerint az AFP korábban figyelmeztette a Google-t, hogy engedély nélkül cselekszik, azonban az internetes szolgáltató nem törődött a figyelmeztetéssel, és a kereset beadásának napjáig is “változatlanul folytatta az AFP szerzői jogának megsértését”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik