Belföld

Egyszerűbbé válik a külföldi végrehajtás

Az új közösségi rendelet szerint egyszerűbbé válik a vérgehajtás mind a magyar cégekenek külföldön mind a külföldieknek Magyarországon - olvasható a Világgazdaságban.

A gazdasági szféra számára különösen fontos törvénymódosító javaslatot készít elő az igazságügyi tárca. A bírósági végrehajtási szabályozás néhány szakasza változik, igazodva az idevágó közösségi rendelethez, amely ha szűk körben is, de megvalósítja a polgári és kereskedelmi ügyekben született bírósági határozatok szabadabb mozgását az unióban. A rendelet szerint a nem vitatott és egy másik tagállamban érvényesíteni kívánt pénzkövetelések végrehajtásához szükségtelenné válnak bizonyos közbenső intézkedések – közölte Juhász Edit, a minisztérium helyettes főosztályvezetője.

Az új közösségi rendelet kiiktatja a közbenső bírósági eljárást, kimondva, hogy a rendelet szerinti külföldi határozatok egyenrangúak a hazai bírósági határozatokkal. Idesorolja azt a követelést, amelyet a bírósági eljárás során a kötelezett elismer, illetve azt, amelyet ugyan nem ismer el, de nem is vitat. Ugyancsak idetartozik az a követelés, amelyet az adós a bírósági eljárásban – bár megtehette volna – nem vitatott. Hasonlóképpen nem vitatott követelés a közokiratba foglalt, tehát az adós kifejezett beleegyezésén alapuló kötelezettségvállalás. Ezzel – hangsúlyozta Juhász – felértékelődik a közjegyzői okirat szerepe is: lehetővé válik a benne foglalt követelések akadálymentes végrehajtása Európa-szerte. A törvénymódosítás tavasszal kerülhet a parlament elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik