Belföld

A választások után forrong Kirgizisztán

Feltételezett választási csalásokra hivatkozva zavargások törtek ki Kirgizisztánban.

Zavargások törtek ki Kirgizisztánban, ahol a márciusi parlamenti választások eredményét az ellenzék kétségbe vonja. Askar Akajev elnök lemondását követelik a demonstrálók.


A tüntetők Kirgizisztán második legnagyobb városában, Osban megszálltak egy kormányépületet. A közeli Dzahalabadot nagy részét ellenőrzésük alá vonták és a városi repülőteret is elfoglalták, hogy a kormány ne tudjon erősítést küldeni. A jelentések szerint eddig 6 rendőrt vertek agyon a demonstrálók.

A zavargások a hétvégén robbantak ki, miután az ellenzék a szavazás eredményének meghamisításával vádolta Askar Akajev-et és pártját. A Szovjetunió feloszlása óta hatalmon lévő politikus ellenfelei alig néhány helyet tudtak szerezni a parlamentben a hivatalos eredmények szerint. A nemzetközi megfigyelők is kritizálták az országot a választások lebonyolítása miatt.

A kirgiz miniszterelnök eközben bejelentette, hogy hajlandó tárgyalni a tüntetők képviselőivel. A békés rendezés hívei vagyunk, és nem fogunk erőt alkalmazni a demonstrálókkal szemben – mondta Nikolai Tanajev.

A BBC jelentése szerint volt Szovjetunió egyik legelmaradottabb államában szervezetlen az ellenzék, és nincs egy olyan politikus sem, aki széles körű támogatást élvezne. Ezért egyelőre bizonytalan, hogy az esetleges tárgyalások esetén kikkel kellene tárgyalóasztalhoz ülnie Tanajev-éknek. A tüntetők szerint a megbeszéléseknek csak akkor van értelme, ha azokon maga Akajev is részt venne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik