Belföld

Vagyonukkal felelhetnek a csődbejutott cégek vezetői

Csúszik az új csődtörvény megalkotása, de addig is új szabályokkal egészül ki a jelenleg hatályos. Így – a hitelezők érdekében – már jövőre bevezethetik a bajba jutott cég vezetőinek közvetlen és a magánvagyonukra is kiterjedő felelősségét.

A hatályos jogszabály először több lényeges ponton módosul, s eközben előkészítik az új csődtörvényt is, amelynek tervezete legkorábban jövő ősszel kerülhet a parlament elé – áll a Világgazdaság hétfői számában. 

Kiterjesztik a cégvezető tisztségviselőinek a hitelezőkkel szembeni felelősségét, amelyet – a cégvagyonnal való garázda gyakorlatot visszaszorítandó – már régóta szorgalmaznak a szakemberek. 

A felszámoló a bíróság előtt léphetne fel azokkal a csődeljárás megindulását megelőző három évben cégvezetőként tevékenykedő személyekkel szemben, akik bár tudták – vagy tudniuk kellett volna –, hogy a felszámolás elkerülhetetlen, tovább működtették a társaságot. Ha a bíróság megállapítja felelősségüket, magánvagyonukból kell pótolniuk a csődtömeg hiányát.

Elsősorban a hitelezőkre figyelemmel változik a csődnyitás időpontja, amely a tervek szerint ez után a közzététel napja lesz.


Jelenleg a felszámolás kezdete az azt elrendelő bírósági határozat jogerőre emelkedésének napja, amely a gyakorlatban sok problémát okoz, ugyanis a hitelezők számára csak akkor válik nyilvánvalóvá a felszámolás megindulása, amikor az – hetekkel később – a Cégközlönyben megjelenik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik