Belföld

PM: kedvezőbbek lettek a feltételek az euró bevezetéséhez

Magyarország számára biztonságosabbá válik az euró bevezetésének eddig felvázolt menetrendje azáltal, hogy az unió pénzügyminisztereinek tanácsa jóváhagyta a stabilitási paktum fellazítását - közölte a Pénzügyminisztérium.

A PM közleménye szerint a döntés Magyarország számára lehetővé teszi, hogy a következő öt esztendő során meghatározott mértékben korrigálja államháztartási hiányát, így még kedvezőbbé válnak a feltételek ahhoz, hogy 2008-ra teljesülhessenek az euró bevezetésének feltételei, és 2010-ben az európai közös valuta felválthassa a forintot.

A magyar álláspont szerint ez nem jelenti a paktum szigorú szabályainak fellazítását, korrekcióra ott kerül sor, ahol az indokolt. Továbbra is megmarad az államháztartási hiány esetében a három százalékos referenciaérték, ettől 2005-ben a nyugdíjreform költségvetési hatásának 100 százalékával, majd 2006-tól évről évre 20 százalékkal kisebb mértékben lehet eltérni.

A közleményből kiderült, hogy az államháztartás nyugdíjreformmal korrigált hiánya 2002-ben elérte a bruttó hazai termék 8,5 százalékát. Ez a deficit a múlt évben a PM szerint 4,5 százalékra mérséklődött, és az idén a Pénzügyminisztérium 3,6 százalékos hiánnyal számol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik