Belföld

Oroszország ismét emeli az olaj exportvámját

Húsz százalékkal emeli április végétől minden finomított olajtermék exportvámját Oroszország. A döntést az olajárak magas világpiaci árával indokolták.

Az exportvám minden finomított olajtermék esetében azonos mértékben fog növekedni, jóllehet korábban a nehezebb olajtermékek, például fűtőolajok esetében a vám alacsonyabb volt. Tavaly az olajtársaságok adója már jelentősen nőtt, amit a kormányzat a szektor extraprofitjával indokolt. Az ország olajtermék-exportja tavaly 5,6 százalékkal 82 millió tonnára emelkedett.

Az orosz gazdasági és kereskedelmi minisztérium az év második felétől új módszer alapján számítja ki a kőolaj exportvámját, hogy jobban követhessék az olajár változását. A kúszó exportvámot úgy állapítják meg, hogy amennyiben az nyersolaj ára hordónként 15 dollár alá csökken, akkor nem kell utána vámot fizetni, ha viszont 15-20 dollár között alakul, akkor az államkincstár 35 százalékot fölöz le a felárból. 20-25 dollár között, 45 százalékot plusz 1,75 dollárt, 25 dollár felett pedig 65 százalékot plusz 4 dollárt kell fizetnie az exportáló cégnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik