Belföld

Olcsóbb lehet az idősek jogosítványa

Az Országgyűlés hétfőn a kormány álláspontjával szemben is jelentős lépést tehet az idősek jogosítvány-illetékének a csökkentéséért – áll a Napi Gazdaság hétfői számába. Ennek feltétele, hogy az SZDSZ, vagy az ellenzéki pártok is támogassák az MSZP beterjesztését.

A szocialista Podolák György és Józsa István azt javasolja, hogy a teljes árán 4000 forintos jogosítványkiadási illetékkel kapcsolatos kedvezményeket ne csak a hetven év felettiek, hanem már a hatvanadik életévüket betöltött állampolgárok is igénybe vehessék. Az indoklás szerint erre azért lenne szükség, mert az egy életévre jutó illeték-részösszeg 60 év felett lényegesen nagyobb, mint fiatalabb korban. Akkor általában már csak 3 évre érvényes a vezetői engedély, míg 40 alatt még 10 évre. A kedvezményes illeték összege jelenleg 1500 forint.

Az illetékeknek nem az a funkciója, hogy igazságosak legyenek, hanem hogy egy adott szolgáltatás árát fedezzék – mondta Katona Tamás, a pénzügyminisztérium politikai államtitkára, majd hozzátette, hogy a kormány nem támogatja az indítványt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik