Belföld

Az NA Rt. segíthet a márciusi büdzsén

Törvényerővel kötelezné a kormány a Nemzeti Autópálya Rt.-t (NA), hogy még márciusban fizesse be a költségvetésbe a befejezetlen autópálya-építések állam által finanszírozott pénzét – áll a Napi Gazdaság hétfői számában.

Az NA Rt. befizetését betervezték a márciusi bevételek közé, ezért annak teljesülése nem javítja az egyenleget, elmaradása viszont jelentősen rontaná. E pénz nélkül az államháztartási deficit március végére megközelítené az éves előirányzat 60 százalékát. 

Az összeg mintegy 125 milliárd forintot jelent, és az államnak a korábbi, befejezetlen beruházásokban „fekvő”, tervezésre, mérnöki lebonyolításra és építésre adott pénzét hivatott visszapótolni.

Valójában az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek (ÁAK) mint az autópálya-beruházások folytatójának kellene ezt a pénzt befizetnie, de az idő szűkössége miatt az NA Rt. közbeiktatásával, pontosabban hitelfelvételével zajlik az ügylet. A módosító javaslatra forrásaink szerint azért volt szükség, mert az NA Rt. igazgatóságának március eleji ülésén nem született döntés a hitelfelvételről, s így próbálják jobb belátásra bírni a vezetőséget. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik