Belföld

Megkétszereződtek a építőipari közbeszerzések

Az építőipari közbeszerzések nyerteseinek tavalyi toplistáját az eljárások száma és összértéke szerint a Strabag Építő Rt. vezeti 111 darabbal, illetve közel 163,32 milliárd forinttal – derül ki a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. (MKH) elemzéséből.

A legtöbb eljárást (38) az Állami Autópálya-kezelő Rt. bonyolította le, a legnagyobb összértékben (mintegy 420,35 milliárd forint) pedig a Nemzeti Autópálya Rt. – írja a hétfői Világgazdaság.

A tavaly eredményesen zárult 1252 építőipari közbeszerzési eljárás összértéke 747,57 milliárd forintot tett ki. Ez majdnem a kétszerese az előző évi 283,8 milliárdnak.

Tunyogi László, az MKH ügyvezető igazgatója két dologra hívta fel a figyelmet: egyrészt az építőipari beruházások közül a legmagasabb értéket az autópálya- és egyéb autóút-beruházások képviselik, így ezeknek az eljárásoknak az évek során alakulása jelentős eltéréseket okoz. Másrészt az építőipari beruházások nem a folyamatos működés logikája szerint zajlanak, így alapvető jellemzőjük a ciklikusság.

Az eljárás értékében első tíz ajánlatkérő eredményes eljárásainak összértéke 489,9 milliárd forint volt. A top tízben szereplő nyertesek a vizsgált időszakban 305 eljárásban bizonyultak a legjobbnak a teljes vagy részajánlatoknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik