Belföld

Gyengült a konjunktúra februárban

Februárban - a januári javulás után - tovább romlott, mínusz 17,8 százalékra csökkent a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke.

Az üzleti várakozások megközelítették a tavalyi – novemberben mért – mélypontot, mínusz 16,1 százalékra csökkentek az előző havi mínusz 12,7 százalékról.

A vállalkozások 2004 nyár végéig jellemzően egyre optimistábbak lettek, majd ősztől a pesszimizmus erősödött.

Az iparban különösen sokat romlottak a várakozások, három éve nem volt ilyen alacsony a bizalmi index értéke. A januárinál kissé kedvezőtlenebbé vált az elmúlt időszak termelésének megítélése, a következő időszak megítélése pedig erőteljesen romlott. A rendelésállományt is többen látták alacsonyabbnak, mint az előző hónapban, s valamelyest nőttek a saját termelésű készletek.

Az építőiparban az elmúlt hónapok termelésének, a rendelésállománynak és a foglalkoztatási lehetőségeknek a megítélése is romlott, ez utóbbi azonban így is sokkal kedvezőbb volt a múlt év véginél.

A kereskedelemben a januárinál jobb üzletmenetről, de lényegesen passzívabb megrendelési politikáról számoltak be a válaszadók.

Az inflációs várakozások az iparban és a kereskedelemben januárhoz képest is mérséklődtek, az építőiparban csak az egy évvel korábbihoz viszonyítva javultak.

Az ország helyzetéről csak a kereskedelmi cégek alkottak az előző havinál jobb véleményt.

A lakosság gazdasági várakozásai februárban, ha minimálisan is, de ugyancsak romlottak, az index 0,8 százalékponttal mínusz 22,5 százalékra csökkent. Ez azonban nem változtatott azon a tendencián, hogy a bizalmi index értéke egy éve érezhetően javul, a mutató értéke most sokkal magasabb, mint egy évvel korábban, ugyanakkor lényegesen elmarad a két évvel korábban mért értéktől.

Az összefoglaló szerint a fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket februárban kissé rosszabbnak látták, mint januárban, s a következő 12 hónapban nem számítanak érdemi elmozdulásra. Az ország gazdasági helyzetét kedvezőtlenebbnek ítélték, mint az előző hónapban, s a következő egy évben e területen nem vártak változást.

Inflációs várakozásaik a januárihoz képest nem változtak, de a következő 12 hónapban az áremelkedés ütemének érezhető csökkenésére számítanak. A lakosság munkanélküliségre vonatkozó várakozásai kissé emelkedtek.

A lakosság vásárlási kedve ugyanolyan volt februárban, mint az előző hónapban, a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások azonban enyhe javulást feltételeznek. Ezzel párhuzamosan emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik