Belföld

A bankok kifizették volna a gazdákat

A földművelésügyi tárca már hónapokkal korábban rendelkezett egy olyan javaslattal, ami biztosította volna gazdáknak a területalapú támogatások kifizetését – írja a Népszabadság. A javaslat szerint bankok, mintegy 2 százalékos díjért vállalták volna, hogy hitel formájában biztosítják a gazdáknak a támogatást.

A lap a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) közeli forrásra hivatkozva írja, hogy az MVH-nak átadott javaslatcsomag azt tartalmazta, hogy a szaktárca működjön együtt az előfinanszírozásra hajlandó bankokkal, amelyek akár napokon belül ki tudnák fizetni a gazdáknak járó pénzt hitel formájában, feltéve, hogy a minisztérium vállalja, hogy az előre meghitelezett támogatásokat utóbb kifizeti.

A szaktárca, illetve az MVH azonban nem bólintott rá a javaslatra, mert nem tudták biztosítani a bankok által igényelt fedezetet. (Ez gyakorlatilag egy ígérvényt jelentett volna arra, hogy a támogatásokat később a szaktárca biztosan kifizeti.)

Az idén a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal már vállalja, hogy a támogatást kérelmezőnek egy hónapon belül kiadja a határozatot arról, hogy mekkora összegű támogatás illeti meg őket, ezzel lehetőséget adva a banki előfinanszírozásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik