Belföld

7,9 százalékos bővülés az építőiparban

Az építőipari termelés volumene 2005 januárjában munkanaptényezővel kiigazítva és kiigazítatlan adatok szerint egyaránt 7,9 százalékkal nőtt 2004 januárjához képest - áll a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójában.

Szezonálisan és  munkanaptényezővel kiigazítva a termelés januárban 4,2 százalékkal volt magasabb az előző havinál.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése januárban  8,7 százalékkal emelkedett.

Az épületgépészeti szerelés termelése egyharmaddal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist. Ezzel szemben jelentősen, 40 százalékkal esett vissza a befejező építés termelése.

Az építőipari vállalkozások januárban kötött szerződéseinek volumene 41,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi magas bázistól. Ezen belül az épületek építésére 47,1 százalékkal nagyobb volumenben kötöttek szerződést, az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene – a tavaly januárban aláírt nagyértékű szerződések okozta magas bázis miatt – viszont 70 százalékkal kisebb volt a 2004. januárinál.

A hó végi szerződésállomány 88,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 24,3 százalékkal, az egyéb építményeké – elsősorban az autópálya- és autóút-építésekre  2004-ben megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően – 124,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

2004 januárjához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3,8 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,7 százalékkal emelkedtek.  Az építőipari árak az előző havinál 1 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik