Belföld

Teljes tisztújítást tartanak a szabad demokraták

A Szabad Demokraták Szövetsége pártelnököt és új ügyvivői testületet választ tisztújító küldöttgyűlésén, ahol az alapszabály módosításával várhatóan megváltozik a párt neve is.

Az egész napos szegedi gyűlésen az SZDSZ 803 küldöttje dönt majd a három elnökjelölt között, szavaz a 12 ügyvivő személyéről, és 20 főt választ a párt 96 tagú Országos Tanácsába (OT).

A párt vezetésére a jelenlegi elnök, Kuncze Gábor mellett Fodor Gábor és Kis Zoltán ügyvivő, országgyűlési képviselő pályázik. Az elnökjelöltséghez egy megyei választmány, vagy öt helyi csoport, illetve 50 tag támogatása szükséges.

A kétévente sorra kerülő választásokon eddig kétszer egymás után, 2001-ben és 2003-ban kapott bizalmat az elnöki tisztségre Kuncze Gábor, aki az idén sem indul más posztért, míg ellenfelei ügyvivőjelöltek is.

A 12 tagú ügyvivői testületben a helyeken fele-fele arányban osztoznak majd a fővárosi, illetve a vidéki politikusok. A jelenlegi testület tagjai kivétel nélkül újból be kívánják tölteni eddigi tisztségüket. A küldöttek az OT 20 helyére 109 jelölt közül választanak tagokat.

A gyűlésen várhatóan módosítják a szövetség alapszabályát is. A párt neve a javaslat szerint Szabad Demokraták Szövetsége – Magyar Liberális Párt lesz, a rövidítés továbbra is SZDSZ marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik