Belföld

Szlovák ügynöklista magyar nevekkel

Rudolf Schuster és Vladimír Meciar mellett magyar politikusok neve is felkerült az újabb 38 ezer névvel összesen majd százezresre duzzadt szlovákiai ügynöklistára. Együtt szerepelnek a megfigyeltek és a beszervezett ügynökök.

Újabb 38 ezer nevet tett közzé pénteken az interneten a hírhedt csehszlovák államrendőrség, az StB aktáit dokumentáló szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN), ezzel azonban még nem maradéktalanul teljes az ügynökök és megfigyeltek névsora, mert nyárig még a Prágában nyilvántartottak névsorát is közzéteszik.

Már az első két listán felbukkant néhány ismert szlovák politikus neve, köztük Rudolf Schuster előző államfőé vagy Ján Hurny volt államtitkáré, aki később a közvélemény nyomására lemondani kényszerült. A most közzétett nyugati listán szerepel Pavol Hrusovsky, a pozsonyi parlament elnöke is, aki saját bevallása szerint csak ügynökjelölt volt, és szándékosan soha nem működött együtt az egykori kommunista rezsim titkosrendőrségével – számolt be a Népszabadság.

Nagyon várták…


Szlovák ügynöklista magyar nevekkel 1

Az intézet az elmúlt hónapokban előbb az egykori kassai, majd a besztercebányai, pénteken pedig a pozsonyi kerület névjegyzékeit tette közé. Az utóbbit mindennél nagyobb várakozások előzték meg, mert Pozsony, az egykori Csehszlovákia “második fővárosa” egyszersmind az “StB második fővárosa”, fontos központja is volt, Szlovákia jelenlegi fővárosaként pedig a politikai élet központja. Ez már jó előre azt valószínűsítette, hogy a pénteken megjelenő pozsonyi listákon a jelenkori közélet szereplői közül is sokan megjelenhetnek.

Az ÚPN pénteken délelőttől hozzáférhető portálján már az első percektől igen nagy volt a “tolongás”, délután pedig már lehetetlen volt feljutni a honlapra. Ján Langos, az intézet igazgatója sajtótájékoztatón jelentett be néhány adatot. Ezek közül a legfigyelemreméltóbb: a rendszerváltás első heteiben megsemmisített névjegyzékek döntő részét az intézet egyéb dokumentumokból rekonstruálni tudta, így megállapítást nyert, hogy Szlovákia rendszerváltás utáni belügyminisztere, később háromszoros miniszterelnöke, Vladimír Meciar, a parlamentben most ellenzéki pozícióban helyet foglaló Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke és parlamenti képviselője is a listán szerepel.

Duka lemondott

Langos nem tért ki arra, hogy a honlap tanúsága szerint Meciar “ellenséges személyként” van feltüntetve, jóllehet, a kilencvenes évek elején a sajtó évekig arról cikkezett, hogy Meciar “Doktor” fedőnév alatt ügynökként volt nyilvántartva, de belügyminiszterként állítólag eltüntette a személyét terhelő dokumentumokat. Megerősítette viszont, hogy Ján Sokol, a pozsony-nagyszombati egyházmegye jelenlegi érseke – kétszeresen is – ügynökként van bejegyezve: előbb “Spirituál” majd “Svatopluk” fedőnévvel.

Az ügynöklisták okán a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) első alelnöke, Duka Zólyomi Árpád is érintett. Az atomfizikus Duka Zólyomi a rendszerváltás előtt évekig a Szovjetunióban, a dubnai kutatóbázison dolgozott. A “Fyzik” (fizikus) fedőnévvel ügynökként szereplő szlovákiai magyar politikus jelenleg az Európa Parlament egyik szlovákiai képviselője az MKP színeiben.

Levél a vezetőknek

Pénteken, röviddel a listák közzététele után Bugár Béla összehívta a pártja elnökségét. Pokstaller Lívia, a párt szóvivője ezt követően arról tájékoztatta azt MTI-t, hogy Duka Zólyomi Árpád bejelentette: jóllehet nem volt ügynök, soha semmilyen idevágó iratot nem írt alá, tudatosan sosem működött együtt az StB-vel, de ennek ellenére kész lemondani pártfunkciójáról, ellenben képviselői helyét az Európa Parlamentben nem adja fel.

Az elnökség ezt elfogadta és döntött arról, hogy Bugár levélben szólítja fel a párt kerületi, járási és helyi szintű vezetőit: ha “ügynökügyben érintettek, akkor ebből maguk kötelesek levonni a megfelelő következtetéseket.” Az ügynök helyzetet az MKP Országos Tanácsa áprilisban vitatja meg, amikor a testület várhatóan arról is dönt, hogy ha az ügynökügyek okán ez indokolt lenne, akkor májusra összehívják a párt rendkívüli kongresszusát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik