Belföld

Rice újra tárgyalóasztalhoz ültetné Phenjant

Az észak-koreai nukleáris leszerelésről folytatott hatoldalú tárgyalásokhoz történő "azonnali" visszatérésre szólította fel Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szombaton Phenjant.

Az ázsiai körútja negyedik állomásán, Japánban tartózkodó Rice előadásában arra biztatta Észak-Koreát, hogy hozzon “stratégiai döntést” atomfegyverprogramja feladásáról. “Észak-Koreának azonnal vissza kell térnie a hatoldalú tárgyalásokhoz, ha komolyan gondolja, hogy megvizsgálja az előrelépésnek azt az útját, amelyet mi a többi féllel együtt javasoltunk” – hangoztatta.

Rice gondosan megválogatta szavait és tartózkodott attól, hogy újfent a “zsarnokság előretolt állásaként” jellemezze a sztálinista vezetésű Észak-Koreát, ahogyan ezt idén az év elején tette, s ami miatt Phenjan bocsánatkérést követelt. Az amerikai külügyminiszter ehelyett megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem kívánja megtámadni Észak-Koreát, s a Phenjan hatoldalú tárgyalásokban részt vevő több más országgal együtt kész kollektív biztonsági garanciákat kínálni Phenjannak az észak-koreai atomprogram befejezésével összefüggésben.

A két Korea, Kína, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok részvételével tavaly és tavalyelőtt folytatott hatoldalú megbeszélések három tárgyalási forduló után, Phenjan elutasító magatartása miatt félbeszakadtak. Észak-Korea egyelőre kizárja újabb tárgyalások lehetőségét, idén februárban pedig bejelentette, hogy atomfegyverrel rendelkezik.

Rice szombati beszédében felhívta Japánt, Dél-Koreát és főleg az Észak-Koreára a legnagyobb befolyással bíró Kínát, hogy tegyenek több erőfeszítést Phenjannak a tárgyalóasztalhoz való visszacsábítása érdekében. Bár az Egyesült Államoknak ez ügyben szüksége van Kína támogatására, Rice egyúttal nagyobb társadalmi nyitásra is ösztökélte a pekingi kormányzatot, amely igen kényes az általa a kínai belügyekbe való külföldi beavatkozásnak tekintett megnyilatkozásokra.

Az amerikai diplomácia vezetője megbeszélést folytat majd Koidzumi Dzsunicsiro kormányfővel és más japán vezetőkkel. A tárgyalások egyik legfontosabb napirendi pontja az amerikai marhahúsexport felújításának lehetősége lesz. Japán 2003 decemberében tiltotta meg az amerikai marhahús bevitelét, miután az Egyesült Államokban is találtak kergemarhakórban – hivatalos nevén szivacsos agysorvadásban (BSE) – megbetegedett szarvasmarhát. A Japánba irányuló amerikai marhahúsexport értéke évente mintegy egymilliárd dollárt ért el, és a tengerentúli piacok közül a japán volt a legjövedelmezőbb. Éppen ezért az utóbbi hetekben egyre többször és egyre türelmetlenebbül sürgette az Egyesült Államok Japánt, hogy oldja fel végre a tilalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik