Belföld

Kunczét újra elnökké választották

Az SZDSZ küldöttgyűlése ismét elnökké választotta Kuncze Gábort. A régi-új elnök 447 szavazattal, fölényesen nyert.

A Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) szegedi tisztújító küldöttgyűlésén Kuncze Gábort választották meg ismét pártelnöknek. A tanácskozáson az SZDSZ 803 küldöttje döntött az elnök személyéről.

A küldöttek közül 447-en támogatták Kunczézt, vele szemben Fodor Gábor maradt alul, aki csak 201 szavazatot kapott. Még kevesebb, 49 szavazatot kapott Kis Zoltán a küldöttektől.

A szövetség informális tájékoztatása szerint a jelölési folyamatot Kuncze Gábor 16 megye, míg Fodor Gábor és Kis Zoltán egy-egy megye támogatásával zárta.

A gyűlésen várhatóan módosítják a szövetség alapszabályát is, ezzel a párt neve Szabad Demokraták Szövetsége – Magyar Liberális Párt lesz, a rövidítés továbbra is SZDSZ marad. Később még a 12 ügyvivő személyéről, valamint a párt Országos Tanácsának 20 tagjáról is szavaznak.







Pályázók
A 12 tagú ügyvivői testület 6 fővárosi helyére 15-en, míg a 6 vidéki posztjára 18-an pályáztak. A budapesti jelöltek: Bauer Tamás, Béki Gabriella, Bíró Szabolcs, Bőhm András, Csőzik László, Demszky Gábor, Eörsi Mátyás, Horn Gábor, John Emese, Lakos Imre, Magyar Bálint, Mécs Imre, Pető Iván, Szolnoki Andrea, Ungár Klára.  A vidéki helyekre Fodor Gábor, Gál István, Gerencsér Balázs, Gulyás József, Gusztos Péter, Hankó Faragó Miklós, Horuczi Csaba, Horváth László, Jüttner Csaba, Kerti Katalin, Kis Zoltán, Kóródi Mária, Kovács Kálmán, Sándor Klára, Szentkúti Károly, T. Asztalos Ildikó, Velkey Gábor és Wekler Ferenc kapott jelölést.

Kuncze pontosan tudja mit kell tennie

Kuncze Gábor újraválasztását követően azt mondta: programbeszédében a párt felelősségét hangsúlyozta, de a szavazási eredmény ismeretében saját felelősségével is tisztában van.

“Pontosan tudom, hogy mit kell tennem annak érdekében, hogy élni tudjak ezzel a bizalommal, és persze annak érdekében, hogy a segítségetekkel sikerre vigyük a 2006-os országgyűlési választásokon a Szabad Demokraták Szövetségét” – jelentette ki.

A politikus megköszönte Fodor Gábornak és Kis Zoltánnak, hogy vállalták a megmérettetést, “mert az jó, ha egy választáson van a tagoknak választási lehetőségük”.
Elmondta: az elnökválasztási kampány során a sok megfontolandó javaslat között sok igaztalan és igazságtalan megjegyzés is elhangzott. “De én ezt is természetesnek tekintem, hiszen így kerek a világ, a vélemények különbözőek, lehet, hogy azoknak van igazuk, akik kritikát fogalmaznak meg, és nem nekem, amikor adott esetben azt a kritikát igazságtalannak érzem” – mondta.

Közölte, hogy pártelnökként mindenkivel szeretne együtt dolgozni az ügyvivői testületben, aki azt akarja, hogy a párt egységesen képviselje az elképzeléseit.

Fodor: nem elégedett mindenki a pártban

Fodor Gábor nagyon jó eredménynek tartja a 201 szavazatot, amelyet a pártelnök-választáson szerzett, míg Kis Zoltán több voksra számított.


Fodor Gábor a választást követő sajtótájékoztatón elmondta: saját választási eredményét nagyon jónak tartja. Ez világossá tette: nem lehet arról beszélni, hogy az SZDSZ-ben mindenki elégedett lenne az elmúlt évek politikájával. “Van egy nagyon erős ellenérzés a tagságban, van egy nagyon erős kritika, és ezt komolyan kell venni” – jelentette ki.


Kis Zoltán az MTI kérdésére közölte: az elnökválasztáson a “papírforma” érvényesült. Elmondta: ő maga a szavazatok 10-15 százalékának megszerzésében bízott. “Úgy tűnik, hogy az a választás előtti összezáró hangulat, amely nem kíván elnökváltást, markánsan megjelenik a pártpolitizálásban” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik