Belföld

Keddtől elsőfokú készültség a Felső-Tiszán

admin

2005. 03. 19. 16:09

A vízgyűjtő területen bekövetkezett hóolvadás hatására kisebb árhullámok alakultak ki a Felső-Tiszán és mellékfolyóin - tájékoztatta az MTI-t Bodnár Gáspár térségi vízügyi igazgató.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz befutott adatok szerint az árhullám nagysága 2-4 méter. Ennek hatására a Tisza Vásárosnamény térségében kilép a medréből, elterül a hullámtéren. Az előrejelzések szerint a 22-én várható tetőzés miatt, 680 centiméteres vízállással, elsőfokú készültséget kell elrendelni.

A Túron Garbolcnál szombat reggel mért vízállás alapján elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi késszültséget, fokozott figyelő szolgálattal. A folyócskán az árhullám tetőzése 20-án várható, 400 centiméter körüli vízállással, amely éppen eléri a másodfokú készültséget.

A Szamoson Csengernél 21-én várják az árhullám tetőzését 580 centiméter körüli, a másodfokú készültséget el nem érő vízszinttel – mondta Bodnár Gáspár.

A meteorológiai előrejelzések szerint a hétvégén a hőmérséklet erősen visszaesik. Ennek hatására a vízgyűjtőn éjszakai fagyok alakulnak ki, amelyek jelentősen csökkentik a hóolvadás intenzitását.

Felső-Szabolcs mindhárom öblözetében, valamint az Ecsedi lápon másodfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn. A szeles, napsütéses időjárás, valamint a folyamatos szivattyúzás hatására jelentősen csökkent a belvízzel elöntött mezőgazdasági területek nagysága – foglalta össze a hétvégi helyzetet a vízügyi igazgató.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.