Belföld

Keddtől elsőfokú készültség a Felső-Tiszán

A vízgyűjtő területen bekövetkezett hóolvadás hatására kisebb árhullámok alakultak ki a Felső-Tiszán és mellékfolyóin - tájékoztatta az MTI-t Bodnár Gáspár térségi vízügyi igazgató.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz befutott adatok szerint az árhullám nagysága 2-4 méter. Ennek hatására a Tisza Vásárosnamény térségében kilép a medréből, elterül a hullámtéren. Az előrejelzések szerint a 22-én várható tetőzés miatt, 680 centiméteres vízállással, elsőfokú készültséget kell elrendelni.

A Túron Garbolcnál szombat reggel mért vízállás alapján elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi késszültséget, fokozott figyelő szolgálattal. A folyócskán az árhullám tetőzése 20-án várható, 400 centiméter körüli vízállással, amely éppen eléri a másodfokú készültséget.

A Szamoson Csengernél 21-én várják az árhullám tetőzését 580 centiméter körüli, a másodfokú készültséget el nem érő vízszinttel – mondta Bodnár Gáspár.

A meteorológiai előrejelzések szerint a hétvégén a hőmérséklet erősen visszaesik. Ennek hatására a vízgyűjtőn éjszakai fagyok alakulnak ki, amelyek jelentősen csökkentik a hóolvadás intenzitását.

Felső-Szabolcs mindhárom öblözetében, valamint az Ecsedi lápon másodfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn. A szeles, napsütéses időjárás, valamint a folyamatos szivattyúzás hatására jelentősen csökkent a belvízzel elöntött mezőgazdasági területek nagysága – foglalta össze a hétvégi helyzetet a vízügyi igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik