Belföld

Kamatemelés várható a Fed-től

Elemzők arra számítanak, hogy a jövő héten kedden az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 25 bázispontú kamatemelésről dönt. Májusban ezt egy újabb 25 pontos emelés követheti.

A Reuters által megkérdezett 19 bank mindegyike arra számít, hogy a Fed Kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) 2,75 százalékra emeli a kamatot, tavaly június óta hetedik alkalommal növeli a szintet 25 bázisponttal.

A Lehman Brothers egyik elemzője szerint a Fed előző, február 2-án záródott kétnapos kamatalakító ülése óta több jel az infláció növekedésére utal, miközben javulás tapasztalható a munkaerőpiacon. Megfigyelők azonban úgy vélik, hogy a Fed szempontjából egyelőre nem okoz fejtörést az infláció. Ezt támasztotta alá a jegybank több illetékesének elmúlt hetekben.

Szakértők szerint különösen fontos lesz a FOMC keddi ülése után kiadásra kerülő közlemény tartalma, amelyből kiderülhet, hogy a Fed fenntartja-e a múlt év közepe óta folytatott lassú kamatemelési politikát, vagy a drasztikusabb növelést választja.

A megkérdezett bankok egyelőre arra számítanak, hogy a Fed májusi ülésén további 25 bázispontú kamatemelésre kerül sor, és ezzel a kamat már 3,00 százalékra nő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik