Belföld

Hulladékégető épülhet uniós pénzből Várpalota mellett

A folyamatban lévő uniós környezetvédelmi és infrastrukturális projektek összesen 4,5 millió lakost érintenek Magyarországon - mondta Baráth Etele, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Konzorcium közgyűlésén.

Az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy a hulladékgazdálkodási projekt megvalósításával kapcsolatban év végéig lezáródhatnak az uniós egyeztetések, s jövőre megtörténhet a tenderkiírás, 2007-ben pedig kezdődhet a beruházás.

A projekt az idei évtől megkapja a tervezési támogatást, melynek összege 260 millió forint. A Közép-Duna vidéki projekt megvalósításával – melynek érdekében 168 település fogott össze és hozott létre konzorciumot – közel 700 ezer lakos települési szilárd hulladékának az elhelyezését és kezelését oldják majd meg.

2007-től jelentősen megnövekednek az uniós támogatási pénzösszegek, s a felkészülés érdekében a kormány idén 7,5 milliárd forintot, jövőre pedig mintegy 20 milliárdot biztosít a pályázatokhoz, a saját erővel együtt pedig a teljes összeg eléri majd az 50-60 milliárd forintot.

“Ezzel 2007-ben és 2008-ban annyi projektet tudunk elindítani, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásokat mindenképpen le tudjuk kötni” – mondta Baráth Etele.

Borbély István, a konzorciumot felügyelő önkormányzatának, Polgárdinak a polgármestere elmondta, hogy a Közép-Duna vidéki projekt teljes költsége 35,5 milliárd forint, melyből 15,2 milliárdot tesz ki a hulladékgyűjtés és kezelés, a Várpalotán megépítendő hulladékhasznosító mű beruházása pedig 16,6 milliárdba kerül majd, míg 3,7 milliárd forintot tartalékként kezelnek.
Közlése szerint a 35,5 milliárd forintból 21,3 milliárd lenne az Európai Unió kohéziós alapjából származó támogatás, a kormányzati finanszírozás tenne ki 10,65 milliárdot, míg a konzorciumba tömörült 168 önkormányzat saját pénzforrása 3,55 milliárd forintra rúgna.

A közgyűlés ideje alatt az épület előtt mintegy 20-25 várpalotai lakos feliratokkal demonstrált és hangosan tiltakozott a város szélére tervezett hulladékégető létesítése ellen. Leszkovszki Tibor, a város polgármestere a konzorcium közgyűlésén elmondta, hogy az Egészséges Palotáért Egyesület petíciót adott át február végén a képviselő-testületnek, hogy írjon ki népszavazást az égetőmű létesítése ügyében. A testület nem a népszavazás kiírása mellett döntött, hanem megerősítette a múlt év novemberében ebben a kérdéskörben már meghozott elutasító határozatát – mondta Leszkovszki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik