Belföld

A franciák nem támogatják az uniós alkotmányt

Az Európai Unió számára szinte katasztrófa lenne, ha Franciaországban leszavaznák az európai alkotmányt. A brüsszeli állásfoglalás azt követően született meg, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a lakosság többsége – ha minimális mértékben is – de elveti az európai alkotmányt.

Az Európai Bizottság aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a legfrissebb francia közvélemény-kutatás szerint a szavazók 51 százaléka mondana nemet az új európai alkotmányra. Franciaországban május végén lesz a népszavazás és Európa számára valóságos katasztrófa lenne, ha az unió egyik alapító és tengelyhatalmában mondanának nemet az új alkotmányra.

A Brüsszeli Bizottság, egyébként francia vezető szóvivője azért úgy vélte, van még idő a népszavazásig, a közhangulat megváltoztatható. Tehát a szóvivő szerint megfordítható a vészesen Európa-ellenes tendencia Franciaországban.

Az euroszkeptikus demagógok, jobb és baloldaliak összefogva azt mondják, ha a franciák igent mondanak az alkotmányra, elvesztik jólétüket és szociális biztonságukat, mert megnyílik az európai piac, jönnek a közép-kelet-európai új tagállamok polgárai, akik hajlandók sokkal többet dolgozni, alacsonyabb bérért.

Most van napirenden a szolgáltatási piac liberalizálása, ennek sincs semmi köze az alkotmányhoz, de az Európa-ellenes francia demagógok azt mondják, ha igent mondasz az alkotmányra, holnap kelet-európai cégek uralják majd a szolgáltatási piacot a franciák rovására. Ez a populista érvelés precíz tényekkel pillanatok alatt cáfolható, de a választási kampányokban az érzelmek dominálnak és ezek pillanatnyilag Franciaországban semmi jót nem ígérnek az európai alkotmány, sőt az egész unió jövőjét illetően sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik