Belföld

950 éves a tihanyi bencés apátság

A tihanyi bencés apátság alapításának 950. évfordulója évfordulója alkalmából jubileumi kiállítás nyílik Tihanyban, az apátság kőtárában.

A monostor és népei című kiállítást Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója nyitja meg. A műsorban közreműködik Mali Katalin orgonaművész és az apátsági templom énekkara.

A Tihanyi motívumok a magyar képzőművészetben című kiállítást pedig az apátság galériájában rendezték be. A kiállításokat március 27-től október 31-ig látogathatják majd – minden nap – az érdeklődők.

A jubileum alkalmából rendezendő főünnepséget május 21-én, tartják, amikor Mádl Ferenc köztársasági elnök köszönti a 950. éves tihanyi bencés apátságot.

A tihanyi bencés monostort I. András király (1046-1060) 1055-ben alapította Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére. Az alapító királyt itt temették el 1060-ban.

A kolostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formajában fennmaradt Magyarországi oklevél, melynek latin nyelvű szövegében magyar szavakat, kifejezéseket is használtak. Ezért a Magyar nyelv legrégibb írásos emléke is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik