Belföld

Wekler milliókat szerzett falujának Pakstól

Wekler Ferenc nem érti, hogy két ellenzéki képviselőtársa miért támadja a megállapodást, amelynek alapján faluja, Mecseknádasd pénzt kapott a paksi atomerőműtől - írja a Népszabadság.

A Népszabadság hétvégén írt arról, hogy a szabad demokrata politikus vezette település és Ófalu közvetlen támogatásban részesül a paksi erőműtől.

Az említett két falu azonban nem tagja az úgynevezett TETT-nek, vagyis a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulásnak, amelyek a nukleáris alapból jutnak forráshoz, évi 64-197 millió forintot kapva a lakosság tájékoztatásáért. Az atomtörvény viszont nem rögzíti mely településeknek járna a támogatás.

Ezért Wekler, mint az atomtemető koncepciója társadalmi elfogadtatásával foglalkozó kormánymegbízott törvénymódosítást kezdeményezett, a TETT tagjai azonban egyszerűbb megoldást választottak: rajzoltak egy 5 kilométer sugarú kört a térképen, és azt mondták, amelyik település ezen belülre esik, az érintett.

Ezt nem vette komolyan a Bátaapátitól 5 kilométernél távolabb fekvő Bonyhád és Palotabozsok sem, a települések polgármesterei máris bejelentették: mivel az ő önkormányzataik is tájékoztatták a lakosságot a közelben folyó nukleáris kutatásokról, nekik is jár pénz.

Mennyit kapott a két önkormányzat, azt pontosan nem tudni, Potápi Árpád bonyhádi fideszes képviselő szerint 100, illetve 50 millió forintot, míg Hargitai János nagynyárádi fideszes honatya szerint a két település összesen kap 100 millió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik