Belföld

Ukrajna nukleáris fegyvert adott el Kínának és Iránnak

A rakéták alkalmasak arra, hogy Kína megtámadja legnagyobb térségbeli riválisát, Japánt, így a területén fekvő amerikai bázisokat is. Irán pedig Izraelt veheti célba a tömegpusztító eszközökkel.

A 12 darab, nukleáris töltet célbajuttatására kifejlesztett AS-15 rakétákat még 2001-ben adták el, de máig titokban tartották a tranzakciót, és az illetékesek folyamatosan cáfolták a kiszivárgott információkat. A tranzakcióval életfontosságú technológiai információk is kikerültek az orosz atomtudósok kezéből.

Szvjatoszlav Piszkun ukrán főügyész a Fiancial Times érdeklődésére elismerte az adásvétel tényét. A H-55 és X-55 néven is ismert rakéták hatósugara 3000 kilométer, eredetileg olasz és német célpontok ellen irányították őket.

A kijevi amerikai nagykövet már korábban is követelte az ügy nyílvánosságra hozatalát. Japán nagykövete az egész térség békéjét érzi veszélyben, amennyiben a hordozórakéták koreai kezekbe jutnak.

Még az előző kormány vette őrizetbe azt az ukrán üzletembert, aki az adásvételt lebonyolította, de a pert titokban tartotta. Az új adminisztráció azonban nem vállalta fel a további titkolózást, nyilatkozta Alexander Turcsinov, az ukrán titkosszolgálat vezetője. Piszkun állítása szerint két orosz üzletembert is letartóztattak az ügyben, egyiküket, Oleg Orlovot Prágában fogták el ukrán kérésre. Jelenleg a cseh igazságügyi minisztérium fogságában várja kiadatási kérelme elbírálását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik