Belföld

Tüntetnek a környezetvédők ellen

A 10-es út új szakaszának megépítését sürgeti a Pilisi-medence Kistérség Önkormányzatainak Területfejlesztési Társulása, amely ezért péntek délután demonstrációt szervezett Pilisvörösváron.

Grószné Krupp Erzsébet, a város polgármestere az MTI-nek elmondta: ezernél is többen vettek részt a megmozduláson, élő láncot alkotva, hogy ezzel is kifejezzék, milyen fontos az itt élők számára az új útszakasz megépítése.

Ugyanakkor a pilisi térség vállalkozói kétezer aláírást tartalmazó levéllel fordultak a környezetvédelmi tárca vezetőjéhez, kérve, tegye lehetővé a leendő 10-es út építése környezetvédelmi engedélyének soron kívüli elbírálását; a levelet pénteken Üröm polgármestere nyújtotta át Persányi Miklósnak.

Azért került sor a levél megfogalmazására – mondta Laboda Gábor -, mert az Ürömöt is érintő 10-es úton a forgalom egyre elviselhetetlenebb, állandóak a dugók, ami sürgetővé teszi az új útszakasz megépítését. Hozzátette: a kormány elkülönített 20 milliárd forintot, ám az építkezés mégsem indulhat – amint az a levélből is kitűnik -, mert a Levegő Munkacsoport ellenzi a beruházást, s bírósághoz fordult az ügyben.

Az ügyet a bíróság másodfokon vizsgálja, s a hosszadalmasnak ígérkező eljárás miatt félő, hogy az építkezés akár évekkel is elhúzódhat – hívta fel a polgármester a figyelmet. A levelet aláíró vállalkozók szeretnék elérni, hogy a miniszter hivatali tekintélyét latba vetve mozdítsa elő a környezetvédelmi engedély mielőbbi elbírálását. Ez annál is kézenfekvőbb – állítja a polgármester -, mert különböző civil szervezetek szakmai véleménye szerint a beruházás nem járna a környezet szükségesnél nagyobb mértékű károsításával.

Persányi Miklós, a környezetvédelmi tárca vezetője az MTI kérdésére válaszolva, a levélre reagálva elmondta: egy miniszter nem utasíthatja a hatóságot valamilyen folyamatban lévő üggyel kapcsolatban. Annyit azonban megtehet – fűzte hozzá -, hogy a Fővárosi Bíróság elnökénél jelzi a problémát, s a maga részéről a levél aláírói ívét is elküldi számára, hogy szükség esetén a perirathoz csatolhassák. Természetesen anélkül, hogy csorbát szenvedne a bírói függetlenség – húzta alá Persányi Miklós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik