Belföld

Rekordszinten a cseh sörexport

A cseh sörgyárak tavalyi 2,64 millió hektoliter sört exportáltak, majdnem 25 százalékkal többet, mint az előző évben, közölték pénteken Prágában a cseh sörgyárak szövetségében.

Csehország történetében ez az eddigi sörexport rekord. A külföldre szállított sör a hazai termelés valamivel több mint 14 százaléka volt. A cseh sörgyártás tavaly 1,1 százalékkal nőtt, 18,75 millió hektoliterre.

A csehországi hazai sörfogyasztás 2 százalékkal csökkent, 16,1 millió hektoliterre. Az egy főre jutó sörfogyasztás továbbra is 160 liter körül van.

A 48 csehországi sörgyárból tavaly 41 szállított külföldre is. A cseh sör iránt a legnagyobb érdeklődés Németországban van, ahová 898 ezer hektolitert vittek ki. Szlovákiába 464 ezer hektoliter ment, 36 százalékkal több, mint 2003-ban. A harmadik helyen, Nagy-Britanniába 305 ezer hektolitert szállítottak, 42 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A nagy és kis sörgyárakon kívül Csehországban még több mint harminc olyan vendéglő is van, amely saját házi sörfőzdével rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik