Belföld

Maradt a 0,75 százalékos svájci alapkamat

Szakértők várakozásának megfelelően csütörtöki ülésén nem változtatott az irányadó, 0,75 százalékos kamaton a svájci központi bank, amely jelezte, hogy nem sieti el a kamatemelést, amivel megvárja a gazdaság élénkülését.

A tavalyi utolsó negyedévben a svájci gazdaság 0,1 százalékkal gyengült a harmadik negyedévhez képest, miközben bizonytalan, hogy milyen mértékű lesz az idei gazdaságnövekedés az eurózónában, amely a svájci export legnagyobb felvevő piaca.

Szakértők arra számítanak, hogy a második félévben kezd élénkülni a svájci gazdaság. A jegybank ugyanakkor az idei gazdaságnövekedésre vonatkozó előrejelzését a kormány által várt szintre, 1,5 százalék körülire fogta vissza a korábbi 1,5-2,0 százalékról.

A jegybank az idei évi átlagos infláció előrejelzését 1,1 százalékról 1,0 százalékra mérsékelte, jövőre 1 százalékosra számít, 2007-ben pedig 2,1 százalékra.

Szerdán szakértők azt mondták, hogy a svájci kamatszint júniusra csak minimálisan nő, 0,8 százalék lesz, de jövő márciusban már elérheti az 1,3 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik