Belföld

A környezetvédelem a gazdaság hajtóereje lehet

A környezetvédelem egy évtizeden belül a gazdaság hajtóerejévé válhat, ehhez azonban a képzésre sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

“A következő tíz évben mintegy 2 ezer milliárd forint környezetügyi fejlesztésnek kell megvalósulnia Magyarországon” – közölte Persányi Miklós. Ezen beruházások révén a magyarországi környezetvédelmi gyártó és szolgáltató cégek úgy megerősödhetnek, hogy a zöld infrastrukturális kihívásokkal csak később szembesülő kelet-európai országokban versenyképesebbek lehetnek a nyugati országok vállalatainál is.

A miniszter a HP Magyarország Envirotrainer nevű oktatási programjának bemutatóján kifejtette: az Európai Unió zöld követelményeinek teljesítésével a következő 5-10 évben olyan ipari- és szolgáltatásbázis fejlődik ki Magyarországon, ami később exportképes húzóágazat lehet a régió országainak környezeti , hiszen megfelelő tudásháttér nélkül a környezetipar a kedvefelzárkóztatásában. A miniszter szerint ehhez erősíteni kell a magyarországi szakemberképzéstző geopolitikai helyzet ellenére sem lesz képes a most adódó kedvező lehetőséget kihasználni.

Mezriczky László, a HP marketingigazgatója az MTI-nek elmondta: a cég 2002 óta 40 millió forint értékű informatikai eszközállományt bocsátott a Miskolci Egyetem rendelkezésére, amely az idén három hónapos környezetnevelői tréninget indított középiskolai tanárok számára.

A távoktatási formában zajló, terepgyakorlattal kiegészített képzés környezetmérnöki asszisztens végzettséget ad tanárok számára, akik egy-egy középiskolában Miskolcon, Tatabányán, Tokajban és Edelényben adhatják át szeptembertől friss környezetvédelmi ismereteiket diákjaiknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik